Temperatura si precipitatiile sunt elementele ce determina clima. Precipitatiile sunt reprezentate de ploi, zapada, burnite sau grindina. Clima unei zone este influentata de latitudinea geografica la care se afla, de distanta de mare si de mica inaltime la care este pozitionata.

Cantitatea de caldura pe care o anumita zona o primeste de la soare depinde de latitudinea geografica. Cantitatea de caldura acumulata de Pamant scade de la Ecuator spre poli.

Inaltimea fata de nivelul marii influenteaza si ea temperatura. In general, odata cu cresterea inaltimii, temperatura scade cu 7 grade Celsius la 1000 m.

Formatiunile muntoase influenteaza si cantitatea de precipitatii. Atunci cand vanturile oceanice umede se ridica deasupra muntilor, iau nastere norii, care elibereaza pe versantii muntior cantitati inseminate de apa. Astfel, versantii care sunt pozitionati pe partea dinspre ocean sunt umezi, iar cei de pe partea opusa sunt uscati.

Conform meteorogului german Wladimir Koppen (1846-1940), lumea se imparte in sase zone climatice principale:

  • A – zona tropicala umeda
  • B – zona tropicala uscata
  • C – zona temperata calda
  • D – zona temperata rece
  • E – zona rece polara
  • H – clima alpina.

Pe teritoriile din America de Sud si Africa temperatura este in tot timpul anului de 25-27 grade Celsius, nivelul precipitatiilor anuale este cuprins intre 1800 – 2500 mm, aerul este umed si razele soarelui foarte puternice. Aceste elemente au dat nastere padurilor tropicale.

Clima temperata este intalnita in zonele cu veri calde si secetoase, zone subtropicale cu veri fierbinti. In zonele mediteraneene temperatura medie vara rareori depaseste 27 de grade Celsius. Iernile sunt racoroase, cele mai mici temperature inregistrate fiind de pana la -10 grade Celsius. Cantitatea de precipitatii anuale se situeaza intre 350 si 900 mm, cea mai mare parte cazand in lunile de iarna.

In zonele subtropicale umede, temperaturile sunt asemanatoare zonei mediteranene, precipitatiile anuale fiind mai mari si iernile blande.

In emisfera Nordica, in nordul padurilor de conifere se intinde tundra, unde temperatura medie iarna este de -5 grade Celsius, ridicandu-se in timpul verilor scurte pana la 5 grade Celsius. Aici precipitatiile sunt scazute, aproximativ 350 mm pe an. Cele mai reci lacuri de pe Pamant se afla pe calotele polare.

Pe muntii inalti se succed mai multe zone climatice odata cu cresterea altitudinii, astfel daca urcam pe un munte aflat in zona ecuatoriala de la clima tropicala umeda intalnita la baza muntelui, putem ajunge la clima de tundra la o inaltime mare, iar in varf putem intalni temperaturi extrem de scazute.

Citeste: Formele de relief ale Pamantului

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ