William Shakespeare, nascut in anul 1564, a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii din toate timpurile, a carui cariera de scriitor a durat 20 de ani (din 1592 pana in 1612). Opera sa era alcatuita din doua elemente: un ciclu de sonete (poezii) si 37 de piese de teatru.

VIATA

Datorita situatiei financiare precare, din familia sa, acesta nu a fost trimis la o universitate, beneficiind insa, de o educatie foarte buna in scoala secundara de la Stratfod.

Shakespeare s-a casatorit la frageda varsta de 18 ani, in 1582, cu o femeie cu opt ani mai in varsta decat el, pe nume Anne Hathway, care in acea vreme astepta deja venirea copilului lor. Cei doi au fost parintii a doua fetite: Susanna si Judith, si un baietel, Hamnet, care a murit la varsta de 11 ani.

Opera

Trilogia dramatica despre Henric al IV-lea, l-a facut cunoscut pe scriitor in anul 1592. Datorita lipsei studiilor superioare, Shakespeare, a fost pamfletizat de un alt dramaturg contemoran, Robert Greene, care il numea un „un cioroi parvenit”. De asemenea, a mai fost cosniderat „copilul inspirit al naturii”, de catre cei ce il apreciau.

Willian a inceput sa cocheteze cu poezii in 1593, cand in Londra s-au inchis toate teatrele din cauza unei epidemii.

Intre anii 1593-1594 a scris „Venus si Adonis” si „Siluirea Lucretiei”. Ambele fiind dedicate unui nobil tanar, Henry Wriothesley, care probabil era chiar tanarul din sonetele lui Shakespeare, in care descrie o relatie in trei cu o „femeie neagra misteroasa”.

Odata cu incetarea epidemiei, acesta se alatura unui nou teatru (Lord Chamberlain’s Men) ca actor si dramaturg. In anii urmatori se axeaza pe piesele istorice si comedii, dar creaza si celebra capodopera „Romeo si Julieta”, ce dateaza din anul 1595. De semenea, iau viata operele ce il fac celebru si apreciat, precum: „Chinurile zadarnice ale dragostei”, „Visul unei nopti de vara”, „Negutatorul din Venetia” si cele doua a piese despre Henric al IV-lea

Piesele cele mai profunde si cuprinzatoare, dar si filosofice ale scriitorului, precum „Hamlet”, „Antoniu si Cleopatra” sau „Otbello”, reflectau o atitudine rece, sobra ce ilustra intr-o maniera dezolanta lumea cruda ce il inconjura pe acesta.

Succesul

In 1599, scriitorul cumpara o zecime din teatrul Globe, atiunile din teatru aducandu-i un venit semnificativ. Trupa de teatru a lui William era in gratiile familiei regale, iar dupa urcarea la tron a lui Iacob I, trupa sa si-a schimbat numele in „King’s Men” („Oamenii Regelui”), si a jucat la curtea regala. Cu averea remarcabila stransa de dramaturg, acesta si-a cumparat o mosie in orasul natal.

Sfarsitul vietii

Spre finalul vietii sale, Shakespeare se retrage in Stratford tinand totusi legatura cu teatrul londonez timp de cativa ani. Moare pe data de 23 aprilie 1616, probabil in ziua cand implinea 52 de ani. Desi nu l-a interest soartea operelor sale, colegii sai de teatru Jhon Heminge si Heny Condell au scos prima editie a pieselor sale in 1623. Ben Jonson afirma ca Shakespeare „este pentru eternitate si nu pentru o generatie”.

Se stiu foarte putine despre marele scriitor, Shakespeare, viata acestuia fiind inconjurata de mister; mister ce isi pune amprenta in operele sale, oferindu-le autenticitate.

Test de cultura generala: Cultura (1)

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ