Vulcanul este o gaura formata in scoarta terestra prin care erup in aer gaze, cenusa si roci semitopite, elemente ce alcatuesc lava. Cenusa vulcanica se trasnforma dupa atingerea solului in roci usoare, cenusii. Aceste straturi, in decursul a milioane de ani, formeaza munti vulcanici. Acestia sunt de obicei inalti, conici, avand un crater in varf. Majoritatea iau nastere pe fundul oceanului.

In anul 1963, in urma eruptiei unui vulcan subacvatic, a luat nastere in apropierea coastei sudice Islandeze o noua insula, numita Surtsey, nume preluat dupa zeul antic nordic Surtr. Eruptia a durat 3 ani, insula ajungand la o suprafata de 1,9 km patrati.

Sub influenta masivei presiuni din adancuri, placile tectonice sunt in continua miscare. In unele cazuri aceasta miscare da nastere unor lanturi muntoase, alteori marginile placilor cad in santuri adanci, producandu-se fenomenul numit subductie. Rocile topite din interiorul Pamantului, care contin si apa si gaze, se numesc magma. Punctele fierbinti ale scoartei terestre raman mereu in acelasi loc, in ciuda deplasarii permanente a placilor tectonice.

Lava ce erupe din vulcan poate atinge o temperature de pana la 1000 grade Celsius, revarsandu-se cu o viteza de 165 m/s. In timpul incetinirii si racirii se formeaza doua tipuri de lava, numite „pahoehoe” si „aa”, care formeaza un strat dur. Natura eruptiei este determinate de tipul gazelor si cantitatea de apa din magma, acelasi vulcan reusind sa erupa in mai multe moduri.

Vulcanii hawaiieni au o forma de eruptie „linistita”, cu lava rosiatica, lichida si vascoasa si gaz ce se elibereaza usor aruncand magma spre cer ca niste fantani arteziene.

Streomboli este un alt tip de eruptie, unde gazele se eliberea sub forma unor explozii repetate, mai mici. La fiecare explozie iesind la suprafata bucati de lava semilichide. Acest tip de eruptie a fost denumit dupa vulcanul Stromboli din Italia, care erupe chiar si in zilele noastre.

Eruptia tip Vulcano este cea mai periculoasa, aceasta arunca roci la cativa kilometri distanta de crater, magma este compacta, presiunea enroma rezultata din ramanerea gazului in magma face ca eruptia sa fie una violenta.

Vezuviul a avut o eruptie de tip „plinius”, o eruptie extrem de puternica ce a reusit sa acopere in totalitate orasele Pompei si Herculaneum.

Atunci cand magma este compacta, iar gazele exercita o presiune mica, in urma eruptiei se elibereaza nori de cenusa si gaze ce plutesc o vreme in aer, apoi cad ca o avalansa pe sol. Acestea distrug totul in cale, un caz cunoscut fiind cel din anul 1902 cand vulcanul Mont Pelee a ingropat orasul St. Pierre si a omorat 30 de mii de oameni, lasand un singur supravietuitor.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ