Sistemele meteorologice reprezinta niste mase de aer in miscare, avand diametrul de 150-4000 km. Dintre acestea, unele au adancimea de 12-15 km si cuprind intreaga toposfera (stratul inferior al atmosferei), iar altele, mai subtiri, de 1-3 km, miscandu-se mai repede. Sistemele meteorologice sunt definite prin variatiile presiunii atmosferice si caracterele vanturilor din jurul lor.

Anticiclonii sunt regiuni unde presiunea este ridicata si se caracterizeaza printr-o vreme instabila ce se intinde pe mai multe zile. In partea nordica, vanturile bat in directia acelor de ceasornic in jurul unui centru, iar in partea sudica bat in directia opusa. In general in zonele anticiclonilor vantul bate slab, iar cerul este senin. Anticiclonii se pot forma si in zonele reci, unde densitatea aerului este mare, iar presiunea de la nivelul solului este ridicata. Acest tip de anticicloni se formeaza in partea centrala a Canadei si in Siberia, avand o adancime de 3 km.

De-a lungul tropicului racului si al tropicului capricornului, intre gradele 20 si 30 ale latitudinii nordice si sudice se formeaza anticiclonii uriasi. Acestea sunt mase de aer adanci si stabile. Aici, presiunea atmosferica este mare. In aceste zone se intalnesc deserturile fierbinti, cum ar fi Sahara.

Granita dintre aerul cald si cel rece se numeste zona frontala, unde se formeaza ciclonii, provocand instabilitatea vremii si aducand furtuni peste zonele aflate pe latitudinile centrale.

Meteorologii au studiat succesiunea conditiilor meteorologice produse in timpul deplasarii unui ciclon, informatie foarte importanta din punctul de vedere al prognozei meteo. De exemplu, aparitia unui nor voalat, cunoscut si ca cirrus, la o altitudine mare, semnaleaza scaderea presiunii aerului. Urmat de un nor mai gros la o inaltime medie, apoi la o altiduine joasa de un nor de ploaie, toate aceste elemente anunta de obicei o ploaie persistenta, de cateva ore.

Uraganele sunt fenomene mult mai mari si mai periculoase decat furtunile obisnuite. Diametrul lor este cuprins intre 200 – 500 km. In uragane, viteza vantului atinge valori intre 120 si 300 km/h.

Citeste: Este uimitor! Curcubeul Alb este o iluzie creată de ceaţă şi apă

Advertisment
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPeisaje inghetate
Articolul următorViata in oceane

LĂSAȚI UN MESAJ