Unele studii arată că stimularea nivelului de vitamina D din organism poate ajuta la reducerea riscului de cancer. Disponibil sub formă de supliment, vitamina D este o vitamină esenţială care joacă un rol cheie în funcţiile sistemului imunitar şi ajută la reducerea inflamaţiei.

Ştiinţa din spatele Vitaminei D şi a cancerului 

Până în prezent, rezultatele ştiinţifice obţinute în urma testării vitamei D în rolul prevenirii cancerului provin din studiile de observaţie (adică, studii care examinează caracteristicile specifice ale unei anumite populaţii).

Într-un raport din 2006, de exemplu, investigatorii au evaluat 63 de studii de observaţie cu privire la nivelul de vitamina D şi riscul de cancer (inclusiv cancer de colon, cancerul de sân şi cancerul de prostată). Cele mai multe studii au arătat că persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D au avut un risc mai scăzut de cancer.

Un număr de studii clinice (de exemplu, studii care testează efectele unui anumit tratament sau intervenţie de sănătate) s-au concentrat şi asupra vitaminei D şi efectul asupra riscului de cancer. În anul 2007, 1179 de femei sănătoase, cu vârstă de peste 55 ani, au participat la un studiu în care li s-au administrat pe cale orală calciu, vitamina D sau placebo (primului grup i-au fost administrate 1400-1500mg de calciu pe zi; celui de-al doilea grup i-a fost administrat calciu, plus 1,110 Ul de vitamina D; cel de-al treilea grup a primit un placebo). Cercetările s-au desfăşurat pe o perioadă de patru ani, iar cei care au luat calciu şi vitamina D au prezentat un risc redus semnificativ pentru toate tipurile de cancer (în comparaţie cu cei care au luat numai placebo sau calciu).vitamina D şi cancerul

Pe de altă parte, o serie de alte studii au arătat că suplimentele de vitamina D nu reduc riscul de cancer de sân şi cancer colorectal (două dintre cele mai comune forme de cancer din Statele Unite).

Suplimentele de vitamina D previn cancerul?

Având în vedere lipsa de susţinere a cercetării, este prea devreme pentru a spune că vitamina D poate reduce riscul de cancer. În acest scop, Institutul National al Cancerului nu recomandă utilizarea vitaminei D pentru a reduce riscul oricărui tip de cancer.

Cu toate acestea, menţinerea nivelului optim de vitamina D este important pentru starea de sănătate generală, mulţi experţi medicali recomandă creşterea aportului de vitamina D. Vitamina D se găseşte în unele alimente (cum ar fi peştele şi laptele) şi poate fi produsă de organism în timpul expunerii la soare; administrarea de suplimente poate fi un mod mai eficient pentru cereşterea nivelului de vitamina D în organism.

În cazul în care doriţi să utilizati suplimente de vitamina D pentru a stimula apărarea împotriva cancerului (sau pentru orice al scop de sănătate), discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru găsirea unui supliment potrivit. Este important de remarcat faptul că administrare oricărui medicament fără a consulta medicul poate avea consecinţe grave.

______
Sursa: verywell

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ