O nouă analiză a unora dintre cele mai vechi roci de pe Pământ sugerează că viața pe uscat a început în urmă cu mai bine de 3 miliarde de ani – aproximativ 300 de milioane de ani mai devreme decât estimările anterioare.

Oamenii de știință au studiat mostre de roci în estul Africii de Sud – una dintre cele mai vechi și mai bine conservate bucăți de crustă continentală de pe planetă. Aceste roci datează din eon (acum 2,5-4 miliarde de ani), când s-au format crusta și straturile Pământului. Această zonă, situată în Kaapvaal Craton, oferă indicii despre viața microbiană timpurie – ne poate spune cum s-a format Pământul şi cum a căpătat forma de astăzi.Kaapvaal Craton

În urma studiilor făcute, oamenii de știință din Germania au gasit fragmente de pirită în interiorul unora dintre aceste pietre, iar semnele arată că viață în interiorul ei s-a format cu cel putin 3.22 miliarde de ani în urmă. Cercetătorii cred că au găsit dovada existenţei microbilor vii din antichitate. Cercetătorii au analizat izotipii de sulf 34S şi 32S prezenţi în cristalele de pirită şi au constatat schimbări ale concentraţiei în centru şi în marginea exterioară a boabelor mici. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că modificările concentraţiilor sunt datorate felului în care microbii procesează sulful ceea ce sugerează că aceste mici forme de viaţă au existat cu 3,22 miliarde ani în urmă, sau chiar mai devreme.Pirită

După cum este de aşteptat, s-au folosit echipamente performante pentru a obţine aceste rezultate. Cercetatorii au folosit spectrometre de masă cu ioni secundari (SIMS) instalate la Centrul GFZ German de Cercetare. Aceste spectograme folosesc fascicule de ioni concentrate pentru a determina compoziţia materialelor.

Trebuie să ţinem cont de faptul că până şi pentru experţi este o sarcină grea să caute dovezi ale vieţii cu atât de mult timp în urmă. Oamenii de ştiinţă au păreri diferite legate de momentul apaţiei vieţii pe Pământ. În septembrie, cercetători din Groenlanda au anunţat descoperirea probelor microbiene găsite in fosile ce datează de 3,7 miliarde de ani, cu aprope 480 de milioane de ani mai devreme faţă de descoperirea oamenilor de ştiinţă din Germania. Iar în luna martie, un alt studiu a constatat noi semne de viață fungice pe terenuri, care au existat în urmă cu aproximativ 440 milioane de ani.
Un ultim studiu, publicat in Geologie, prezintă dovezi care arată cât de antice sunt aceste forme de bază ale vieții terestre pe Pământ.

Suntem nerăbdători să aflăm următoarele descoperiri ale oamenilor de ştiinţă!

_____
Sursa: Scients alert

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ