Şarpele Coral Albastru are cele mai mari glande de venin, din lume!

Toate mușcăturile șerpilor veninoşi sunt o îngrijorare serioasă. Asta deoarece veninul funcţionează de obicei prin încetinirea sistemelor vitale ale corpului, până când victima se stinge din viaţă, însă şarpele Coral Albastru (calliophis bivirgata) este diferit. Acest şarpe frumos colorat din Asia de Sud-Est are un venin care este atât de puternic încât poate afecta instantaneu toţi nervii victimei, declanşând astfel spasme ale corpului, paralizie și o moarte rapidă. Cercetatorii din Australia au analizat acest venin periculos şi unic, iar vestea buna este că vor putea obţine noi medicamente în viitor.

Cu o combinație de dungi albastre şi de neon, roșu pe cap și pe coadă, şarpele Coral Albastru este, fără îndoială, una dintre speciile cele mai izbitoare din lume. De asemenea, are cele mai mari glande de venin (peste un sfert din lungimea corpului).Sarpele Coral Albastru

Aceşti şerpi sunt specializaţi în uciderea altor șerpi veninoși, inclusiv cobrelor regale tinere. Şarpele Coral Aşbastru creşte până la 1,8 metri în lungime și rămâne destul de subțire întreaga lui viață. Veninul şarpelui a provocat două decese umane de-a lungul secolului trecut, și nu există în prezent nici un tratament pentru muşcătura lor. Dar vestea bună este că, în general, tind să evite oamenii cât de mult posibil.

Motivul pentru care veninul lor este atât de puternic se datorează faptului că șerpilor le place să mănânce animale care sunt, de asemenea, veninoase, cum ar fi cobrele. Ceea ce înseamnă că dacă ar avea un venin mai slab decât al animalelor pe care le mănâncă, şi-ar risca viaţa pentru fiecare masă. Astfel, şarpele Coral Albastru şi-a dezvoltat un venin care provoacă instantaneu spasme musculare victimelor sale. Paralizându-şi prada în acest mod, la fel ca modul în care un paianjen sau un scorpion foloseste venin, ii permite şarpelui Coral Albastru să preia controlul asupra situației – ceea ce este foarte important dacă îţi petreci ziua vânând cobre sau alţi şerpi veninoşi.

Cercetările anterioare au arătat modul în care aceşt şarpe vânează însă nu s-a putut demonstra cum de veninul şarpelui este atât de puternic. Cercetările au continaut şi s-a identificat un nou tip de toxină numită „calliotixin”; Toxina „calliotoxin” acționează prin atacarea canalelor de sodiu (canalele de sodiu sunt proteine membranare care formează canalele de ioni).

Veninul şarpelui Coral Albastru preia controlul acestor canale provocând paralizie şi prăjirea sistemului nervos. Este prima dată când s-a demonstrat că un șarpe foloseşte acest mecanism (care este asemanatoar cu veninul Melcului cu con sau a Scorpionilor. Unele animale provoacă prajirea nervilor victimelor prin şocuri masive, la fel cum un melc cu con paralizează instantaneu un pește. S-a descoperit că există şi un şarpe care ucide în acelaşi mod.

Veninul şarpelui a reprezentat un studiu pentru cercetătorii din domeniul farmaceutic, existând ipoteza că acesta poate fi soluţia pentru ameliolarea sau chiar tratarea durerilor bolilor cronice.

Vestea proastă este că șarpele Coral Albastru este pe cale de dispariţie. Rapoartele arată că 80% din habitatul natural al şarpelui a fost distrus de dezvoltarea umană.

Din fericire, cercetatorii sunt singurii care pot face ceva pentru a salva acesti șerpi frumoasi. Există încă multe necunoscute care urmează a fi descoperite, inclusiv modul în care veninul acestora ar putea îmbunătăţii sanatatea umană.

_____
Sursa: Science alert

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ