In inima Alpilor se afla Valea Aosta, cea mai mica regiune din Italia. Marginita la nord de Elvetia si la vest de Franta, la sud de provincia Turin si la est de provincia Vercelli, Valea Aosta este inconjurata de munti inalti: Muntele Alb (cel mai inalt varf din Europa), Monte Rosa (muntele roz), Muntele Cervin si Gran Paradiso.

Valea Aosta este in acelasi timp o intersectie situata in inima Alpilor. In realitate, poseda doua trasee transalpine care se deschid in doua directii diferite. Astfel, in aceste doua puncte se concentreaza o mare circulatie. In inima muntilor se gasesc cele mai inalte varfuri, ghetari, pamanturi necultivate, pasuni alpine cu un climat aspru. Putin mai jos, in zona aproape depopulata fara activitate industriala exista numeroase paduri, culturi variate (grau, fructe) iar datorita altitudinii mai moderate, climatul este mai bland. Valea Centrala sau in Valea Mare cum mai este cunoscuta reprezinta partea vitala a regiunii. Actualmente, cea mai mare parte a populatiei este concentrata aici, atrasa de capitala regiunii, Aosta si de comunele din imprejurimi.

Aosta este o zona cu o agricultura bogata (podgorii, livezi, porumb) si cu o activitate industriala bogata, extrem de aractiva pentru numeroase persoane care vin din Italia sa se stabileasca aici.

O regiune autonoma si bilingva. Caracteristicile geografice ale regiunii au determinat consecinte importante: dintotdeauna, muntii au favorizat o mare unitate a poporului precum si un spirit de independenta. Toate acestea le-au permis locuitorilor din Valea Aosta sa scape de autoritatea guvernului, sa lupte pentru apararea particularitatilor si sa obtina autonomia. Valea Aosta a deveinit autonoma pe data de 26 februarie 1948. Valea Aosta este o regiune bilingva ceea ce inseamna ca limba franceza si limba italiana sunt ambele oficiale.

Prezenta limbii franceze in Valea Aosta dateaza din secolul XI cand stapanii feudali din vale scriau in limba franceza pentru a mentine legatura cu Casa de Savoia. In 1561, ducele Emmanuel Philibert a stabilit ca redactarea documentelor oficiale sa se faa in limba francexa, nu in latina ca pana atunci.

Citeste: Roma, orasul etern

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ