Ungaria este o tara cu patrimoniu cultural extrem de bogat. Cu toate acestea, cultura folclorica nu este prezenta doar in muzee, traditiile sunt viu pastrate in numeroase sate din Ungaria, traditii intretinute de comunitatile locale.

Ungaria, pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial a facut parte din imperiul Habsburgilor. Datorita pozitiei sale geografice aparte, Ungaria a fost inca din Evul Mediu o intersectie a popoarelor si a culturilor de pe continentul european. Aceasta situatie se reflecta in egala masura si in arta oraselor unguresti, in gastronomia locala, facuta dintr-un melanj de savori austriece, turco-otomane, franceze si italiene, in traditiile locale, folclor si in oamenii care locuiesc aici.

Atractia principala a Ungariei, unica destinatie pentru majoritatea din turisti este pitorescul oras Budapesta, unul din cele mai fascinante orase din Europa cu monumentele sale, palatele, scena sa muzicala si artistica animata, numeroasele manifestatii culturale si recreative. Insa, o alta atractie demna de mentionat a Ungariei este lacul Balaton, marea ungureasca cu numeroasele sale statiuni balneare si centre de vilegiatura, o destinatie extrem de cautata pe timp de vara. Sa nu uitam de orasele medievale si baroce unguresti precum Sopron/Odenburg, Pécs, Györ si Eger, al caror monumente principale poarta amprenta otomana.

Fascinante sunt castelele de basm precum Fertod, cunoscut drept Versailles din Ungaria sau castelul Siklos. Pentru a avea o viziune completa asupra arhitecturii si obiceiurilor din satele unguresti de acum cateva sute de ani turistii pot vizita un numar impresionant de sate-muzee raspandite pe intreg teritoriul tarii. Cel mai cunoscut este fara indoiala Muzeul Etnografic, in aer liber, cunoscut sub numele de Skanzen, in apropiere de Szentendre.

Insa nu doar arhitectura si muzeele definesc aceasta tara. Obiceiurile si traditiile populare s-au pastrat pana in ziua de azi. De exemplu, Busójaras este un carnaval in timpul caruia localnicii poarta costume infricosatoare si masti confectionate din lemn pentru a alunga iarna (sau turcii conform unei alte interpretari).

Citeste: Obiective turistice – Ce să vizitez în Paris?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ