Turismul reprezinta o ramura importanta in econimia multor tari, oferind locuri de munca si fonduri pentru conservarea si reamenajare a monumentelor.

Turismul de masa este un fenomen ce a luat amploare in ultimii 40 de ani, numarul turistilor internationali crescand de la 25 de milioane in 1950 la peste 440 de milioane in 1990.

Primele locuri in topul destinatiilor preferate sunt State Unite, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie. In 1990 un numar de peste 18 milioane de turisti care au vizitat Marea Britanie, au cheltuit aproximativ 8 miliarde de lire sterline, buget ce a permis renovarea monumentelor.

In unele tari impactul turismului de masa a fost mai mare decat in Marea Britanie. In Spania anului 1950 turismul era aproape inexistent, insa la mijlocul anilor 1990, numarul turistilor ce vizitau anual Spania era de peste 40 de milioane. In secolele XVII si XVIII oamenii instariti din Europa obisnuiau sa viziteze tari precum Italia, Franta, Belgia, Olanda si Luxemburg.

Dezvoltarea marilor centre industriale a creat o clasa de mijloc instarita ce beneficia de concedii platite, iar mijloacele de transport aparute ofereau posibilitatea de a ajunge in orase indepartate. In anul 1835, in Anglia, trasurile transportau 11000 de oameni pana in statiunea Brighton, la sud de Londra. 6 ani mai tarziu, calea ferata a fost inaugurata, iar in anul 1862, cu ocazia sarbatorilor de Pasti, peste 132000 de turisti au ajuns la Brighton.

Turismul modern a fost favorizat de cresterea veniturilor oamenilor, dar si de durata concediilor platite. In zilele noastre, aproape toti muncitorii primesc patru sau mai multe saptamani de concediu, in timp ce 25% dintre acestia au cinci sau mai multe saptamani. Cu toate acestea, majoritatea turistilor provin din America de Nord, vestul Europei si din Japonia.

In 1990 Europa a incasat 55% din venitul total al tursimului, urmat de America de Sud si de Nord cu 26% si regiunea Asia – Pacific cu 15%. Regiunile mai putin vizitate, cum ar fi tarile din Orientul Mijlociu si Africa, sufera de instabilitate politica, de lipsa unor mijloace de transport adecvate si de alte facilitati pentru turisti.

Turismul are un impact major si asupra mediului, multe dintre zonele pitoresti ale Marii Mediterane fiind acoperite de constructii, hoteluri si vile. Singura modalitate de a proteja mediul inconjurator a fost interzicea turismului in anumite zone.

Descopera Atlasul Lumii

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ