Avem nevoie de hrana pentru a asigura energia necesara functionarii organismului. Alimentele sunt consumate prin ardere interna sau sunt eliminate din organsim. Daca consumam mai mult decat avem nevoie, excesul se depoziteaza sub forma de grasime, iar daca mancam mai putin, organismul incepe sa arda grasimile acumulate, astfel pierdem din greutate.

O persoana este consierata obeza atunci cand depaseste cu peste 20% greutatea sa normala. Obezitatea poate aduce cu sine probleme grave precum circulatia insuficienta a sangelui, atacuri de cord, diabet si deficiente ale rinichilor.

Obezitatea poate fi si ereditara, datorata unei mosteniri genetice. Insa cel mai des obezitatea este cauzata de obiceiurile proaste in alimentatie, exagerarea consumului de alimente grase si zaharuri. In unele cazuri si factorii emotionali pot determina aceasta alimentatie haotica, oamenii gasindu-si deseori linistea in mancare.

O persoana obeza trebuie sa adopte un regim potrivit pentru reducerea greutatii si pentru mentinerea unei alimentatii sanatoase. Aceasta trebuie sa efectueze si exercitii fizice pentru a favoriza arderea grasimilor.

Infometarea nu e o solutie buna pentru a slabi, corpul pierde din greutate la inceput prin arderea carbohidratilor si a apei, dar tesuturile adipoase nedorite raman. Aceasta poate produce o deficienta de minerale si vitamine.

Opusa obezitatii este „boala slabitului”, anorexia nervoasa. Aceasta este o tulburare de alimentatie, mai des intalnita la fete intre 11 si 30 de ani. Acestea urmeaza cure de slabire drastice crezand ca slabirea lor le face mai atragatoare. O persoana anorexica nu poate reveni la normal dupa ce a inceput infometarea. Pe langa pierderea drastica in greutate alte simptome ale anorexiei pot fi: oprirea ciclului menstrual, circulatia sangelui deficienta, diaree, constipatie, slabirea sistemului imunitar, chiar si probleme in comportament, cei suferinzi devin nesociabili, retrasi.

Tratamentul pentru anorexie incepe prin recuperarea greutatii, apoi pacientul ajunge la terapeut pentru a intelege natura bolii si pentru a o trata.

Bulimia reprezinta o tulburare alimentara care implica consumul exagerat de alimente intr-o perioada foarte scurta. Dupa o astfel de indopare, suferinzii de bulimie isi provoaca varsaturi sau consuma laxative incercand sa remedieze consumul excesiv de alimente. Bulimia este mai des intalnita la femei intre 15-25 de ani. Aceasta poate aparea in urma unor evenimente stresante.

Ca si in cazul anorexiei, bulimia poate fi tratata cu ajutorul terapeutului pentru a vedea cauza exacta a bolii si pentru a ii determina pe pacienti sa adopte un stil de viata sanatos.

Citeste: Alimentatia

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ