Galaxia NGC 1222 pare să fi dat startul festivalului Ziua Recunoştinţei din America – oamenii de ştiinţă sunt de părere că această galaxie a înghiţit alte două galaxii mai mici, creând un spectacol cosmic uimitor.

Situată în constelaţia Eridanus, la peste 100 de milioane de ani lumină de Pământ, NGC 1222 este o galaxie lenticulară – cu suprafaţă netedă şi lipsită de trăsături distinctive, formată dintr-o mulţime de stele bătrâne, roşiatice, după spusele cercetătorilor NASA.

Recent o imagine a galaxiei NGC 1222 făcută de telescopul Hubble a surprins o scenă neobişnuită în plină desfăşurare. Privind de la distanţă se pot remarca urmele exploziei stelare – stele care s-au format recent. Exploziile stelelor sunt cunoscute ca fiind incidente extrem de violente iar cercetătorii sunt de părere ca NGC 1222 a înghiţit gazul celor două galaxii din apropiere fiindu-i necesar în susţinerea formării noilor stele.Telescopul Hubble a surpins explozia unor stele

Potrivit NASA, prima descoperire a galaxiei NGC 1222 a fost făcută în 1883 de astronautul francez Édouard Jean-Marie Stephan. Telescopul Hubble a surprins în fotografie imaginea galaxiei si istoria ei, fiind o imagine clară a filametelor de praf şi gaz în contrast cu fundalul neted al stelelor din galaxia NGX 1222.

Timp de 25 de ani telescopul Hubble a transmis fotografii ale universului înapoi pe Pământ. Cu ajutorul serviciilor de întreţinere, oamenii de ştiinţă sunt de părere că Hubble va continua să funcţioneze până în 2020 şi chiar mai mult! În plus NASA intenţionează să lanseze un alt telescop spaţial puternic, James Webb Space Telescope.

Citeşte: Telescopul spaţial James Webb – prezentare generală

Telescopul Hubble

_____
Sursa: SPACE

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ