Cu siguranta ai auzit si tu macar o data vorbindu-se de „Tarile din Gof” fara sa stii cu exactitate la ce face referire acest termen. Tarile din Golf sunt situate din punct de vedere geografic in regiunea cunoscuta sub numele de Orientul Mijlociu, o regiune situata intre Europa si Asia. Este vorba despre tarile care marginesc Golful Persic, un golf ce face parte din Oceanul Indian. Haideti sa descoperim impreuna care sunt tarile din Golful Persic.

Dupa cum spuneam mai sus, tarile din Golf sunt acele tari situate pe malul Golfului Persic. Sunt considerate tari ale Golfului tarile care face parte din Consiliul de Cooperare al Statelor Arabe din Golful Arabiei. Este vorba de sase tari:

  • Arabia Saudita. Capitala: Riyad. Populatie: 30 770 375 locuitori.
  • Oman. Capitala: Muscat. Populatie: 4 000 345 locuitori.
  • Kuweit. Capitala: Kuweit. Populatie: 3 250 496 locuitori.
  • Bahrein. Capitala: Manama. Populatie: 1 346 631 locuitori.
  • Emiratele Arabe Unite. Capitala: Abu Dhabi. Populatie: 1 346 631 locuitori.
  • Qatar. Capitala: Doha. Populatie:  2 463 601 locuitori.

Aceste sase tari au in comun faptul ca sunt monarhii absolute in care se vorbeste limba araba si au economia bazata pe petrol, ceea ce le confera denumirea de Petromonarhii.

In momentul in care ne referim la tarile arabe din Golful Persic, adica tarile in care limba araba este oficiala, Irak este adesea inclusa in lista deoarece poseda un acces, chiar daca mai restrans, al apelor persice. Spre deosebire de tarile mai sus mentionate, Irak nu face parte din Consiliul de Cooperare al Statelor Arabe, nu este o monarhie. Irak este republica inca din anul 1958, tara fiind timp de mai multa vreme dictatura militara, in special sub domnia lui Saddam Hussein. Irak este azi tara cea mai instabila din tarile Golfului Persic cunoscand mai multe lovituri de stat si conflicte.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ