Europa se imprumta de la SUA, invesmantate opulent

Cu mari dificultati, Europa incepea sa isi revina dupa ravagiile Primului Razboi Mondial unde prosperitatea era distribuita inegal. Cresterea inflatiei din Germania avea sa spulbere economiile clasei mijlocii. Intre cele doua razboaie mondiale, Marea Britanie a avut permanent peste un milion de someri iar impreuna cu Germania cerea imprumuturi din partea Sua ca sa isi plateasca datoriile de razboi. Prosperitatea SUA nu dadea indicii ca ar urma vreun pericol pentru dependenta financiara.

Complet neafectata de razboi, SUA progresa printr-un consumerism opulent. Cresterea productiei, exporturilor si a veniturilor, conturau o expansiune fara limite, ce se reflectau inclusiv in indicii actiunilor de pe Wall Street, cea mai importanta bursa de actiuni din New York. Pe fondul cresterii actiunilor, oamenii ajunsesera sa creada ca e o metoda facila si sigura de a scoate bani. Practic, preturile actiunilor erau propulsate de cererea lor.

Sfarsitul huzurului, inceputul colapsului

Cum toate au un inceput si un sfarsit, actiunile au inceput sa scada tragand un semnal de alarma, care i-a cuprins pe actionari. La data de 24 octombire 1929, numita „Joia Neagra”, nu mai putin de 12 milioane de actiuni au fost anuntate ca fiind de vanzare.

Tavalugul a pornit cand actionarii au micsorat preturile actiunilor pentru a le vinde mai repede, in cantitati mai mari, in speranta de a nu pierde toti banii. Astfel, cand cumparatorii si-au pierdut actiunile, grupurile si companiile care depindeau de vanzarile de actiuni au intrat in faliment. Multe persoane si institutii au fost ruinati pana la finele anului. Chiar si dupa ce spaima vanzarii actiunilor se stinsese, scaderea preturilor s-a accentuat pentru nu mai putin de trei ani.

SUA cuprinsa de Marea Criza

Aceasta criza a afectat mine, fabrici, magazine, pentru ca bancile solicitau companiilor falimentate imprumuturile pe care le facusera. Astfel, bancile au cunoscut o indoiala publica masiva, iar cei care aveau economii la banca si le retrageau continuu. Un numar de aproximativ 5000 de banci au fost inchise.

Efectul a fost ca cel al unui tsunami. Fabrici si intreprinderi s-au inchis, crescand numarul somerilor. Apoi puterea redusa de cumparare a somerilor au provocat alte falimente, alti someri. SUA numara un total de minim 13 milioane de someri, cu o lipsa a adaposturilor acuta. Saracia era un lucru obisnuit, declansat de Marea Criza pentru cativa ani.

Citeste: Tratatul de la Versailles

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ