Stresul este o problema medicala importanta, este o provocare directa a instinctului de supravietuire si declanseaza reactii chimice si fizice. Stresul provoaca panica, rezultat al secretiei crescute de adrenalina, aceasta creste viteza si intensitatea batailor inimii, creste temperatura corpului si respiram mai rapid deoarece plamanii incearca sa obtina mai mult oxigen. Acestea ar fi raspunsuri pozitive in cazul circumstantelor periculoase, deoarece astfel reactionam mai rapid si putem evita eventualele pericole, dar cand acestea se intampla fara a fi pusi in fata unui pericol, ci se datoreaza doar stresului poate fi foarte daunator. Persoana ce sufera de stres este expusa imbolnavirii, deoarece sistemul imunitar ii este slabit, poate pierde energie deoarece organsimul nu se poate reface zilnic.

Multe boli pot aparea datorita stresului, printe acestea enumeram: angina ce poate duce la infarct, ulcerul datorita cresterii de productie a acidului gastric, oboseala musculara si mentala chiar si cancer.

Stresul poate provoca si efecte negative psihice precum depresiile si anxietatea. Acestea ne pot ameninta viata, de aceea primul pas spre tratare este acela de a intelege cum functioneaza stresul.

Reactii minore ale stresului pot fi: dureri de cap, dereglari ale digestiei, ticuri, spasme musculare, pierderea poftei de mancare, insomnie, furie, lipsa de concentrare.

Stresul poate sporii anxietatea persoanelor astfel ducand la un atac de panica. Acesta se manifesta printr-o frica exagerata, o pierdere a increderii in sine, muschii se incordeaza, nu mai pot sa respire, au dificultati la inghitire, pulsul creste si astfel panica se intensifica, iar pieptul si gatul persoanei respective sunt foarte incordare si astfel apare si durerea.

Cei mai mari factori de stres sunt conflictele si pierderile. Poate fi vorba de pierderea unei persoane dragi sau pierderea slujbei. Conflictele din familie sau de la munca pot fi factori mari de stres. Chiar si o suferinta fizica care da impresia bolnavului ca nu poate sa mai duca o viata normala poate duce la stres.

Primul pas spre combaterea stresului este acela de a-ti analiza viata si de a o reorganiza astfel incat sa redobandesti controlul asupra ei. Petrecerea a unei perioade de timp in singuratate, meditarea, poate fi o alta solutie de destresare.

In cazul in care anxietatea si depresia persista este recomandat a merge la psiholog pentru a incepe tratament prin psihoterapie.

Citeste: Cancerul

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ