In timpul copilariei procesele de gandire se dezvolta rapid. Experientele prin care trecem produc modificari in comportamentul nostru, pe care le inregistram in memorie si astfel invatam din experientele noastre.

Un copil trece prin patru perioade de dezvoltare mintala: perioada senzomotorie, pre-operationala, operatiile concrete, perioada operationala formala.

Perioada senzomotorie cuprinde primii doi ani de viata in care copilul receptioneaza cel mai bine lumea ce-l inconjoara cu ajutorul simturilor.

In aceasta perioada copiii poseda structuri mintale care le dau posibilitatea de a stabili contactul cu lumea prin actiuni ca suptul si privitul. In aceasta perioada copilul poate recunoaste obiectele pe care le-a mai vazut dar nu isi aminteste cand acestea nu sunt prezente.

Perioada pre-operationala este cuprinsa intre varsta de 2-7 ani, in care copilul dobandeste aptitudini de vorbire, desenare si scriere.

Copilul isi dezvolta capacitatea de a intelege natura unui obiect sau a unei actiuni, chiar si in absenta acestora.

Acest stadiu implica dezvoltarea simtului orietarii al copilului, acesta putand memora un drum scurt de acasa la scoala sau la magazin.

In aceasta perioada copiii se bazeaza in totalitate pe ceea ce vad si accepta doar punctul lor de vedere.

Copilul nu intelege inca insusirile abstracte ale obiectelor precum greutatea sau volumul.

Operatiile concrete reprezinta structuri mintale ce il ajuta pe copil sa coordoneze mai multe puncte de vedere. Acestea se dezvolta intre 7-11 ani.

In aceasta perioada copilul poate numara, clasifica sau ordona lucrurile dupa anumite criterii.

Gandirea operationala este baza gandirii logice, probabil de aceea scoala incepe la varsta de 6-7 ani abia cand copilul poate intelege conceptele numerice. Pentru dezvoltarea intelectuala copilul trebuie sa fie implicat in experiente care ii provoaca propriile teorii.

Perioada operationala formala incepe la varsta de 11 ani. In aceasta perioada copilul se poate gandi la lucruri si evenimente ce sunt posibile si incepe sa gandeasca logic. In aceasta perioada copilul devine constient de propriile lui ganduri.

Intre dezvoltarea mintala, emotionala si fizica este o legatura puternica iar nedezvoltarea pe un anume plan poate avea o multime de motive.

Citeste: Invatarea si inteligenta

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ