Somnul este o conditie a suprvietuirii, de aceea dormim aproximativ 8 ore pe zi, adica o treime din viata. Somnul este necesar pentru desfasurarea unei vieti normale.

Orele de somn de care are nevoie o persoana depinde de factori precum: orele muncite in timpul zilei, grijile lui si alte activitati. Lipsa unui somn adecvat poate creea multe probleme precum: oboseala, lipsa de concentrare, ameteli, dureri de cap, iritabilitate, depresii, halucinatii, pana la infectii.

In timpul somnului procesele fiziologice sunt incetinite, bataile inimii scad considerabil, ceea ce inseamna ca scade si presiunea sangelui, respiratia se atenueaza, rinichii produc mai putina urina, nasul produce mai putin mucus, muschii sunt relaxati, mancarea este digerata mult mai lent, temperatura corpului scade. In schimb ranile se refac mai repede in timpul somnului.

In timul somnului simturile noastre continua sa lucreze si sa trimita semnale creierului, fara sa ne dam seama, ne miscam in somn pentru a nu supune nervii si vasele sangvine asupra unor presiuni care ar putea pune probleme.

In timpul somnului experimentam mai multe faze de somn numite REM (Rapid Eye Movement), in aceste faze ritmul bataii inimii creste, membrele pot tresarii si ochii se misca rapid in toate directiile, dar pleoapele raman inchise. O faza de timp REM dureaza in jur de 15 minute si se petrece la intervale de 60-90 minute.

Dupa niste teste facute voluntarilor se crede ca fiecare om viseaza in fazele de REM. Dar doar daca ne trezim in timpul unei faze REM sau la foarte putin timp dupa aceasta, ne putem aminti visele cu exactitate.

De-a lungul timpului oamenii au incercat sa afle daca visele au vreo semnificatie. De cele mai multe ori visele sunt vizuale, alb-negru. Anumite vise sunt predominante, precum caderea, zborul sau incercarea de a fugi fara a ne putea misca.

Psihologii cred ca visele sunt strans legatate de evenimentele petrecute in ultimile zile, mintea incercand sa exprime ganduri si dorinte pe care le reprima atunci cand e treaza.

Exista mecanismul de veghe ce incearca sa tina creierul treaz prin semnalele primite de la organele de simturi. Cand nu se mai primesc aceste semnale se induce somnul.

Citeste: De ce le apar oamenilor cearcăne proeminente şi pungi sub ochi?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ