Sistemul nervos este reteaua de control si de distributie a informatiilor in organismul nostru. Toate simturile noastre, emotiile, sentimentele, memoria si decizile se datoreaza sistemului nervos.

Celulele nervoase, neuronii, sunt conductorii care primesc si transfera informatiile la alte celule nervoase care decalnseaza o anumita reactie.

Celulele nervoase sunt foarte sensibile si se pot deteriora. O data deterioarate, acestea nu se mai refac.

Sistemul nervos este impartit in sistemul nervos central si sitemul nervos periferic.

Sistemul nervos central este format din creier si maduva spinarii. Acesta primeste impulsurile din organele de simt si receptori prin nervii senzitivi, le analizeaza apoi prin nervii motori transmite muschilor si glandelor reactiile necesare.

Sistemul nervos periferic cuprinde restul tesuturilor. Acesta are doua componente: sistemul nervos somatic si cel vegetativ.

Sistemul nervos somatic are doua parti: sistemul senzorial si sitemul motor.

Sistemul nervos somatic aduna informatiile de la organele de simt si le transmite sistemului nervos central. Apoi transmite impulsurile primite de la sitemul nervos central la muschi.

Sistemul nervos vegetativ coordoneaza functionarea organelor interioare si a glandelor.

Maduva spinarii se afla in interiorul coloanei vertebrale, este formata din tesut nervos si are o lungime de aproximativ 40 cm. Aceasta realizeaza legatura dintre creieri si sitemul nervos periferic si sustine reflexe simple prin acele celule nervoase care parcurg drumul din maduva spinarii si prin interneuronii care realizeaza legatura intre celulele nervoase, senzitive si motorii.

Creierul este format din trei parti principale: trunchiul cerebral, cerebrum (creierul mare) si cerebelu (creierul mic). Creierul pastreaza informatiile primite de la organele de simt, prin aceste informatii putem lua decizii si mai tarziu.

Celulele nervoase sunt sprijinite, hranite si aparate de catre celulele gliale. Celulele nervoase se pot inmulti si trai multi ani cu ajutorul acestor celule gliale.

Celulele nervoase sunt formate dintr-un nucleu de unde pornesc un numar mare de fibre, numite dendrite. Prin acestea se prelungeste in afara celulei axonul, care la randul lui se imparte in mai mule ramuri micute care au in cap o maciuca terminala. Fiecare terminatie se apropie de dendrita altei celule fara a o atinge, formand sinapsa. Cu ajutorul neuro-transmitatorilor impulsurile circula prin sinapsa.

Sistemul nervos central are nevoie permanenta de mult oxigen si substante nutritive.

Citeste: Creierul – activitati ale creierului

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ