Sistemul limfatic este un sistem de vase care conduce lichid prin organism.

Capilarele limfatice sunt dispuse alaturi de artere si vene, ele adunand din tesuturi surplusul de lichid, numit limfa. Peretii acestor capilare sunt subtiri si permeabili, astfel moleculele si bacteriile care nu pot patrunde in capilarele sanguine circula prin limfa.

Sistemul limfatic este complet separat de sistemul de circulatie al sangelui. Circulatia limfei prin organism este mai inceata decat cea a sangelui. Muschii traversati de sistemul limfatic se contracta pentru a mentine circulatia limfei. Valvele determina circulatia limfei intr-o singura directie.

Exceptand sistemul nervos central, oasele, cartilajele si dintii, vasele limfatice se gasesc in tot organismul. Vasele limfatice care canalizeaza membrele contin lichide necesare, care se scurg din celule sau sange, de aceea aceasta limfa este bogata in proteine.

Limfa din intestine contine surplus de grasime absorbita in timpul digestiei.

Limfa se scurge in sistemul circulator din doua vase limfatice mari aflate la baza gatului.

Limfa adunata din jumatatea superioara a partii drepte a corpului este adusa de ductul limfatic, iar ductul toracic aduce restul limfei.

Limfa ajuta la mentinerea unui volum constant de sange si ajuta si transportul substantelor nutritive prin corp.

In diferite puncte are retelei, vasele limfatice se unesc in glande limfatice, de unde limfocitele pornesc prin intermediul sangelui in tot organismul, astfel combatand infectiile. De aceea in cazul unei infectii, glandele limfatice se pot umfla si pot deveni dureroase, deoarece incearca sa lupte impotriva organismelor straine.

In cazul unei febre glandulare, corpul nostru produce un numar mare de limfocite pentru a combate infectia. O functionare neadecvata a sistemului limfatic poate duce la umflarea usoara a glandelor, dar aceasta este temporara si umflaturile se retrag indata ce ne punem in miscare, pentru ca muschii sa se contracte si sa porneasca circulatia limfei.

Bacteriile si particulele straine ce se afla in limfa sunt filtrate si distruse.

Citeste: RQ DETOX

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ