Sistemul imunitar reprezinta sistemul de aparare al organismului impotriva germenilor, microbilor si a bolilor.

Celulele plasmei elibereaza in sange globulina care ataca intrusii din organism.

Celulele albe, limfocitele, patruleaza prin organisim, neutralizand orice material strain.

Imunitatea produsa de celulele B

Molecula de globuina este formata din doua lanturi lungi de aminoacizi. Pe fiecare celula ale lanturilor se afla doua lanturi mai mici de aminoacizi, numite lanturi luminoase. Aceste doua tipuri de lanturi iau nastere separat si se combina ulterior inainte ca globulina sa paraseasca celula plasmatica.

Globulinele din structura aminoacizilor sunt:

  • IgA este cel mai important element de aparare impotriva virusilor din sange, este creata de celulele plasmatice din intestin si plamani
  • IgE este responsabila pentru alergii
  • IgD careia nu i se cunosc indatorarile
  • IgM posibil o ramasita provenita de la stramosii nostri

Imunitatea produsa de celulele T

Celulele T se formeaza in nodurile limfei. Acest tip de celule ataca virusii si tesuturile straine, ele pot respinge organele transplantate.

Celulele intermediare detecteaza prezenta unui intrus si transmit mesajul limfocitelor in curs de formare.

Celulele plasmatice din captuseala plamanilor si a intestinelor produc anticorpul IgA care lupta impotriva virusilor ce produc raceala si impotriva celor ce provoaca pneumonia.

Anticorpul IgE lupta impotriva eczemelor si astmului.

Daca celulele B si T nu detecteaza virusii ce patrund in organism acestea nu vor lupta impotriva lor. Aceste celule retin tipurile de intrusi, fiind ajutate cateodata si de vaccinuri. Scopul imunizarii prin vaccinare este acela de a preveni infectiile, stimuland organismul sa produca anticorpii necesari.

Virusul care provoaca raceala isi schimba forma, iar sistemul imunitar nu il poate recunoaste, de aceea nu exista imunitate pentru raceala.

Persoanele care sufera de o deficienta de imuno-globuline pot supravietui prin administrarea globulinei provenite de la alte persoane lunar. O deficienta totala de celule albe este deseori letala, iar cei care sufera de asa ceva mor la varste fragede.

Citeste: RQ Imuno

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ