Au existat dinozauri de talie mică, ca de exemplu Compsognathus, cel mai mic răpitor, şi dinozauri uriaşi, cum ar fi sauropodele (dinozauri cu „membre de şopârlă”). Cele din urmă erau ierbivore de talie impresionantă; aveau gâtul lung, care se termina printr-un cap foarte mic raportat la dimensiunile corpului. Datorită gâtului lung, puteau ajunge la funzele gustoase din stratul superior al arborilor. Dinţii incisivi, în formă de căluş, erau folosiţi pe post de „greblă”, adunând frunzele de pe crengi, iar cu dinţii molari, bonţi, măcinau hrana.Diplodocus („şopârlă dublă”) avea 26 de metri lungime şi 11 tone greutate. Brochiosaurus („şopîrlă cu braţ”) atingea 28 de metri lungime, 13 metri înălţime şi 100 de tone greutate, cât 16 elefanţi africani. Brachiosaurus se hrănea doar cu plante, fiind nevoit să consume zilnic aproximativ o tonă de frunze. La unele rămăşiţe de sauropode, s-au găsit bolovani în interiorul scheletului, în zona stomacală.
Autoapărarea
Mulţi dintre dinozaurii ierbivori umblau după hrană în grup. Uneori migrau în grupuri mari, ca să fie mai puţin expuşi la atacul răpitorilor. Triceratopşii de exemplu se adunau în grupuri pentru a-şi proteja puii. Dacă grupul era ameninţat de vreun răpitor, adulţii se asezau în cerc, în jurul puilor, în felul în care procedează şi elefanţii în zilele noastre.
Unii dinozauri „inofensivi” erau înzestraţi cu un adevărat blindaj (platoşă). Triceratops atacă la fel ca rinocerii, străpungându-şi adversarul cu coarnele ascuţite. Pinacosaurus îşi lovea atacatorii cu coada care se termina printr-o măciucă osoasă. Alte ierbivore, de exemplu Stegosaurus, purtau nişte plăci osoase pe spate şi ţepi asemănători cu nişte pumnale pe coadă.
Citeşte: Tyrannosaurus – specii de dinozauri carnivore
_____
Sursa: Dinozaurii, Arborele Lumii.