Satelitii sunt corpurile naturale sau artificiale care se rotesc in jurul unei planete. De exemplu Luna este un satelit natural al Pamantului.

Dar in anul 1957 a fost lansat primul satelit artificial sovietic, Sputnik 1, care a dat startul cuceririi spatiului de catre om.

In 1964, SUA a lansat satelitul Echo 2 folosit la reflectarea semnalelor radio.

Satelitii artificiali sunt lansati pe orbita Pamantului cu ajutorul rachetelor. pentru aceasta este nevoie de o precizie mare. Sunt lansati cu Naveta Spatiala reutilizabila a Americii.  Acestia sunt utilizati pentru supraveghere militara, comunicatii, cercetari spatiale, evaluarea resurselor de pe Terra.

Acestia sunt mentinuti pe orbita prin forta gravitationala a Pamantului. Cu timpul ei incetinesc si coboara la altitudini joase arzand datorita frecarii cu atmosfera Pamantului.

Formula emisa de Isaac Newton care stabileste un raport intre viteza unui corp pe o orbita si raza orbitei este folosita astazi pentru calculul rotatiilor satelitilor artificiali. Tendinta de a se deplasa pe linie dreapta a unui satelit este modificata mereu de atractia gravitationala a Pamantului.

Luna aflata la o distanta de aproximativ 386.000 km de Pamant face o rotatie in jurul acestuia la 28 de zile. Satelitul Sputnik care fusese propulsat la aproximativ 160 km de Pamant, facea o rotatie in jurul acestuia in 96 de minute.

Unii sateliti sunt propulsati pe orbita in dreptul ecuatorului la o inaltime de 35.900 km pentru a face o rotatie completa in jurul Pamantului in 24 de ore. Deoarece si Pamantul efectueaza o rotatie completa in jurul axei sale tot in 24 de ore satelitul poate sa fie prezent mereu in acelasi punct fata de Pamant, aceasta sincronizare se numeste geosincron. Astfel de sateliti sunt cei care sunt folositi pentru emiterea televiziunilor, astfel telespectatorul necesita doar o antena fixa pentru a prinde semnal de la satelitul geostationar.

Alti sateliti pot orbita pe o orbita polar-sincrona, adica circula in forma cifrei 8 deasupra Pamantului, altele pot fi retrograde, adica invers directiei de roatatie a Pamantului si altele pot fi directe, adica pe aceasi directie cu rotatia Pamantului.

Citeste: Universul – naşterea şi evoluţia

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ