Odata ce s-au format societatile au aparut factori ce au dus la inmultirea si raspandirea bolilor si primul instinct a fost acela de a fugi de locurile infestate, dar asta contribuia la raspandirea bolilor. Astfel, cu timpul, s-au pus bazele legilor pentru prevenirea sau reducerea bolilor.

Inca din Evul Mediu s-a introdus carantina, in Venetia, pentru combaterea ciumei, asa ca vapoarele erau izolate neavand voie sa ancoreze pana in momentul in care reuseau sa demonstreze ca pericolul bolii trecuse.

O societate moderna trebuie sa asigure o buna igenizare a mediului inconjurator si o buna salubritate.

Principalele sarcini pentru un mediu inconjurator sanatos sunt:

  • indepartarea surselor de infectie din sursele de apa si alimente
  • colectarea in siguranta si aruncarea deseurilor
  • combaterea soarecilor si a anumitor insecte si gandaci
  • combaterea posibilelor surse de infectie in prepararea si distribuirea alimentelor, cat si in comercializarea lor

Un mare pericol il reprezinta deseurile si toxinele obtinute dupa procesele de fabricare si a emanatiilor provocate de arderile combustibililor, de automobile si de centralele nucleare.

Subtierea stratului de ozon, poluarea de orice natura ameninta vietile oamenilor si a animalelor. De aceea se incearca crearea unui sistem adecvat de controale care sa echilibreze efectul crescand pentru progresele materiale.

Aceste probleme au aparut in urma cu aproximativ 200 de ani si devin din ce in ce mai grave. Fumul si pacla poate provoca afectiuni grave ale aparatului respitator precum bronsita cronica si astmul recurent.

In ultimul timp se incearca influentarea populatiei prin diferite camapanii care pun in evidenta pericolele cauzate de alimentele neadecvate, fumat, alcool si igena necorespunzatoare.

Societatile moderne complexe trebuie sa ingradeasca drepturile individului pentru protejarea si mentinerea sanatatii generale si sigurantei.

Astfel au luat nastere legile privind siguranta rutiera, legislatia care creste nivelul de siguranta prin teste pentru viitorii soferi, impunerea unor limite de viteza, obligativitatea purtarii centurii de siguranta sau a castii de protectie in cazul motocicletelor, asigurarea trecerilor pentru pietoni.

Citeste: Diagnosticul

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ