Republica San Marino este una din cele mai mici state independente din Europa. Doar 29.000 de locuitori ocupa cei 60 km². Muntele Titano adaposteste cea mai veche republica din lume, fondata in anul 301 era noastra. La originea acestui micro-stat se afla un calugar si pietrar de meserie pe numele sau Marinus care a incercat sa scape de furia si persecutiile imparatului Diocletian si sa se refugieze pe muntele Titano. Aici a construit o biserica crestina.

San Marino este actualmente un orasel cochet. Chiar daca circulatia este putin mai complicata, San Marino nu este un oras aglomerat asa cum multi cred. Localitatea montana este plina de stradute si serpetine iar «coda in traffico» este evitata cu brio. Asta deoarece spatiul restrans este valorificat la maxim iar politistii de la Rutiera sunt prezenti la tot pasul cu zambetul pe buze.

Cetatea Medievala confera o imagine de basm. Cea mai populara atractie oferita de San Marino este Cetatea Medievala, un castel cu trei turnulete aflat in regiunea Borgo Maggiore unde sunt situate de altfel si restul atractiilor turistice: Muzeul de Arta Contemporana, Muzeul de Curiozitati si Muzeul Instrumentelor de Tortura. Cetatea ofera imagini de basm cu stradutele ce se ivesc pe neasteptate la fiecare rascruce, prin arhitectura sa veche dar si prin felul in care a resusit sa isi pastreze aspectul vechi in ciuda numeroaselor lucrari de modernizare.

Locuitorii din San Marino sunt primitori, poligloti si deschisi. In capitala, daca te plimbi pe varful muntelui te vei simti imediat transportat in Evul Mediu. Aici domneste o atmosfera de liniste. Cel mai impresionant edificiu de aici este Palazzo Pubblico situat in Piazza della Libertà. Sediul guvernului reconstruit in stil gotic dateaza din secolul 19. Basilica din San Marino a fost construita in anul 1836 si adaposteste relicvele Sf. Marino.

Turism si filatelie, iata din ce traiesc locuitorii acestui oras-republica, oras ce se numara printre cele mai civilizate din Europa.

______
Test de cultura generala: Care sunt capitalele tarilor europene?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ