Roma, capitala Italiei, este situata pe malul fluviului Tibru si are o istorie bogata, fiind timp de mai multi ani capitala Imperiului Roman, Republicii Romane si Italiei moderne. Roma este capitala regiunii Lazio si a provinciei Roma, un important centru turistic ce adaposteste o multime de monumente celebre precum Columna lui Traian si Colosseum.

Este cel mai populat si cel mai mare oras al Italiei, cu un teritoriu de 1285 km² cu o peste 4 milioane de locuitori. Roma este de asemenea unul din primele orase verzi ale Europei cu 517km² de terenuri agricole la care se adauga cei 400 km² de parcuri naturale protejate recum parcul regional Appia Antica sau rezerva naturala a litoralului roman. O alta particularitate a Romei: adaposteste statul enclava Vatican, cel mai mic stat suveran din lume (cu o suprafata de 44 de hectare), o insula fluviala (insula Tiberina) si unul din cele mai bogate centre istorice din lume, clasat in Patrimoniul Unesco.

Roma este un oras construit pe cele sapte coline celebre situate pe malul stang al Tibrului: Aventin, Capitoliul de unde se poate observa Colosseumul si ruinele din Palatin, Caelius, Esquilin, Palatin, Viminal si Quirinal. Orasul celor sapte coline este astazi un oras modern si cosmopolit cu un centru istoric magnific.

Orasul Roma se prezinta ca un cerc urias divizat in 35 de cartiere, «rioni», regrupate in 19 arondismente. Centrul orasului concentreaza cele mai multe monumente de vizitat, hoteluri, magazine si restaurante. Indepartandu-ne de centrul vechi gasim cartiere mai noi, populare sau burgheze. Cartierele populare sunt situate in partea de sud a Romei. Testaccio de exemplu este azi un cartier de referinta, celebru pentru serile festive. Cartierele burgheze sunt situate in partea de nord a orasului – cartierul Monti sau Prati situate pe malul stang al Tibrului, in apropiere de Vatican.

Roma beneficiaza de o clima de tip mediteranean. Cea mai placuta clima este intalnita intre lunile aprilie – iunie si de la milocul lunii septembrie pana in octombrie, perioada cunoscuta sub numele de ottobrata (zi frumoasa de octombrie).

Test de cultura generala: Care sunt capitalele tarilor europene?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ