Rolul rinichiilor este acela de a filtra, curata si a mentine echilibrul sangelui si a altor lichide din organism.

Rinichii sunt situati in partea dorsala a abdomenului de o parte si alta a coloanei vertebrale, in spatele stomacului. Rinichii sunt protejati de coastele inferioare.

Dimensiunile unui rinichi sunt de aproximativ 10 x 6 cm si cantareste in jur de 150 gr. 

Excesul de apa din organism este eliminat prin urina produsa de rinichi.

Urina este formata prin filtrarea sangelui, rinichii indepartand excesul de apa si toxine pentru a forma urina. Un adult produce in medie 1,5 litrii de urina zilnic. Urina este produsa continuu, aceasta se scurge prin uretra fiecarui rinichi catre vezica. In vezica poate fi inmagazinata in jur de 700 ml de urina, dar peretii acesteia ne atentioneaza ca trebuie sa fie golita cand aceasta este umpluta pe jumatate. Prin procesul de urinare muschii din jurul uretrei se relaxeaza si urina este eliminata.

Pastrarea fluidelor din organism la un echilibru corect este rolul rinichilor. Celulele pot fi distruse in cazul in care acest echilibru nu e tinut sub control. Rinichii contoroleaza aciditatea lichidelor din organism pentru functionarea optima a celulelor si regleaza cantitatea totala de fuid in corp.

Rinichii primesc sange prin artera renala si prin vena renala trece sangele dupa ce rinichii il filtreaza.

In interiorul rinichiului artera renala se divide in capilare microscopice. Aici incepe actiunea de filtrare. Fiecare grup de capilare este dispus intr-o bila mica numita glomer. Peretii glomerului sunt fisurati, acestia retin elemente mai mari dar permit trecerea substantelor de dimensiuni reduse.

Substantele nutritive si ureea se scurg din sangele din capilare in afara prin peretii capilarelor. Apoi patrund in capsula lui Bowman care invaluie grupul de capilare.

Grupul de capilare si cu propria lor capsula formeaza cortexul si se afla in exteriorul rinichiului. Din capsula iese un tub numit tub contort care coboara spre zona interna a rinichiului apoi se intoarce la cortex. Prin aceste tuburi se realizeaza absorbtia si reabsorbtia substantelor de catre rinichi.

Mecanismele rinichilor pot fi dereglate de droguri sau boli.

Citeste: Drogurile

Cofeina poate face ca in urina sa ramana cantitati excedentare de apa.

Cofeina si alcoolul pot produce diureza, adica cresterea anormala a procesului de urinare.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ