Respiratia este procesul prin care se face schimbul dintre dioxidul de carbon pe carbon pe care il eliminam, rezultat din ardere oxigenului, si oxigenul proaspat pe care il inspiram din aer.

In urma arderii oxigenului si a substantelor nutritive se elibereaza energie si rezulta dioxid de carbon si apa. Dioxidul de carbon nu poate fi reutilizat de catre orgnism, asa ca acesta este transportat catre plamani unde este schimbat cu oxigenul, apoi este expirat.

O persoana adulta, in stare de repaus inspira aproximativ 3,75 litri de aer din care 750 cm cubi ii reprezina oxigenul, din care se ard aproximativ doar 250 de cm cubi. Saculetii alveolari din structura plamanilor depoziteaza rezerva de oxigen necesara unei activitati mai solicitante.

Aerul inspirat trece prima oara prin caile respiratorii superioare, apoi in cavitatea bucala si nazala. Aceste cavitati sunt captusite cu o mucoasa ce filtreaza aerul de impuritati si pentru a ajunge in plamani la temperatura corpului. Apoi aerul trece prin laringe si continua cu traheea, aceasta se desparte in bronhii ce sunt captusite cu membrana mucoasa ce retin particulele de praf.

Bronhiile principale intra in plamani ramificandu-se in fiecare lob pulmonar in bronhii lobare, doi pentru plamanul stang si trei pentru cel drept.

Schimbul de gaze are loc la lobulii pulmonari, oxigenul din aerul aflat in saculetii alveolari ajunge in globulele rosii ale sangelui, iar dioxidul de carbon trece din sange in saculetii alveolari. Sangele oxigenat ajunge in atriul stang al inimii care il trimite in tot organismul.

La respiratie participa muschii intercostali si diafragma, muschiul dintre torace si abdomen. In timp ce inspiram, presiunea din plamani este mai mica decat cea de afara, astfel aerul umple pur si simplu spatiul disponibil din plamani. Pentru expiratie muschii respiratori se relaxeaza, volumul plamanilor scade si creste presiunea interioara, astfel aerul folosit iese afara.

Inspiratia si expiratia sunt involuntare si sunt controlate de celule nervoase, aflate in centrul respirator.

Citeste: Somnul – Ce este somnul?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ