Reflexul este un raspuns automat, inconstient dat la un stimul anume.

Actiunea reflexelor este conditionata de nervi care transmit informatia furnizata de la analizator si de muschi sau glande care reactioneaza la stimul.

Daca intre aplicarea stimulului si raspuns intervine o etapa de analiza atunci aceasta este o actiune constienta si nu un reflex.

Reflexele musculare, numite si reflexe osteotendinoase sunt declansate de vibratiile din tendoane. Aceste reflexe fac parte dintr-o gama de mecanisme aflate in maduva spinarii care controleaza tonusul muscular.

Reflexele de orientare sunt coordonate de componente ale sistemului motor. Receptorii din urechea interna monitorizeaza pozitia noastra in spatiu iar in cazul unei cazaturi acestia transmit informatiile neceasare la cerebel, iar acesta alege succesiunea corecta de miscari si o trimite muschilor pentru a ne restabili pozitia.

Reflexele de comportament determina corpul sa se comporte intr-un mod bine stabilit cand este pus in situatii extreme. Acest ansamblu de reflexe va regla automat frecventa batailor inimii, respiratia si activitatea altor organisme astfel in cat corpul sa fie pregatit pentru orice.

Reflexele constituie o parte importanta a sistemului nervos, ele economisesc timp si energie mentala deoarece sunt rapide si automate. In medicina ele ofera informatii despre o serie de circuite nervoase si astfel se pot identifica eventualele probleme.

Reflexele se pot pierde din cauze greu de determinat. In cazul in care un om isi pierde reflexul de orientare, acestuia ii va fi greu sa isi mentina echilibrul fara a se concentra pe acest fapt.

Pe langa mentinerea suprafetei ochiului curata, reflexul de clipire protejeaza ochiul de eventualele particule de praf si mizerie care pot ateriza pe suprafata acestuia, indepartandu-le automat.

Daca se pierde reflexul de clipire ochiul va fi afectat de perticule ce se depun pe suprafata lui.

Cei care isi pierd reflexul de respirare pot avea probleme mari, trebuind sa se concentreze mult pe faptul de a respira, iar noapte trebuie protejate printr-un tratament special.

Citeste: Muschii

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ