Exista patru rase de baza ale speciei din care facem parte, homo sapiens. Acestea sunt: caucaziana, mongoloida, australoida si negroida.

Caucazienii au pielea deschisa la culoare, aici sunt inclusi majoritatea europenilor, popoarele Orientului Mijlociul si nord africanii.

Mongoloizii au pielea mai deschisa, dar au nasul si fata mai late. Aceasta rasa include asiaticii si americanii nativi.

Australoizii au pielea de culoare inchisa, acestia sunt aborigenii si locuitorii insulelor din Pacific.

Negroizii au pielea inchisa, nari si buze mari si maxilarul inferor este mai proeminent.

Cei trei pigmenti care influenteaza culoarea pielii sunt: carotenul (galben), hemoglobina (rosie) si melanina (bruna).

Melanina absoarbe razele ultraviolete, iar ca o adaptare la soarele puternic din regiunile calde, la populatiile negroide se produc mai multe granule de melanina. Razele ultraviolete sunt necesare pentru producerea vitaminei D, astfel persoanele cu pielea inchisa la culoare pot suferii afectiuni osoase in cazul in care locuiesc in zone racoroase unde soarele nu e asa puternic.

Citeste: Boli ale oaselor si articulatiilor

Culoarea parului si a ochilor tine tot de cantitatea de melanina produsa de organism. Astfel negroizii au parul negru si cret si ochii caprui, australoizii au parul negru, ondulat si ochii caprui mediu, mongoloizii au parul negru si lins si ochii caprui deschis, in schimb caucazienii au o varietate mai larga putand sa aiba parul de culore inchisa sau deschisa, ochii verzi, albastrii sau caprui deschis.

Persoanele din regiunile reci au o constructie robusta, picioare si brate scurte si cantitati mai mari de grasi pentru pastrarea caldurii corpului.

Persoanele din regiunile secetoase sunt inalte si slabe pentru a pierde rapid caldura.

Oamenii pot tolera mai bine caldura decat frigul, probabil de aceea se reflecta originile africane ale omului. Cei care traiesc in zone friguroase prezinta o structura chimica ce produce cantitati mai mari de caldura pentru a impedica degereturile.

Negroizii si australoizii au craniul alungit, pe cand mongoloizii au craniul lat si marimea creierului mai mare. Craniul caucazienilor se incadreaza intre cele doua forme.

Citeste: Comportamentul social

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ