Psihiatria se ocupa cu tratarea si studierea bolilor mentale.

Bolile mintale se manifesta sub diverse forme si sunt de doua feluri, functionale si organice. Astfel un medic psihiatru trebuie sa pun un diagnostic corect in legatura cu acestea.

Intr-o boala mintala functionala mecanismele creierului raman intacte, problema fiind in modul lor de functionare ceea ce modifica comportamentele si caracterele celor ce sufera de ea.

Bolile organice rezulta in urma unor traumatisme ale creierului, problema fiind de ordin fizic.

Psihiatrul Sigmund Freud a facut o serie de cercetari si teoriile lui sustin ca tulburarile mintale isi au sursa in dezechilibre cauzate in copilaria indivizilor si ca odata ce aceste probleme sunt descoperite si constientizate de catre pacienti, starea lor se imbunatateste. Acesta a sustint ca personalitatea este compusa din trei elemente: ego, id si superego. Egoul fiind eul pe care il stim, idul fiind instinctele primare care stau la baza comportamentului uman,iar superegoul controleaza activitatea egoului si a idului.

Citeste: Tipuri de personalitate

Psihanaliza este o metoda de tratare a tulburarilor psihice prin care pacientul vorbeste liber cu analistul care este neutru fata de dezvaluirile pacientului. Astfel pacientul se descarca si incepe sa isi inteleaga emotiile si sa isi controleze comportamentul.

Psihoterapia este o alta metoda de tratare a tulburarilor psihice prin care psihologul nu mai este neutru, pacientii sunt observati si ghidati pentru a combate tulburarile prin care trec.

Pentru punerea diagnsticului, psihiatrul poate folosi testul Rorschach, prin care pacientul interpreteaza o serie de pete de cerneala. Aceste interperetari pot oferi informatii cu privire la tulburarile pe care le are pacientul.

Terapia comportamentala are ca scop deconditionarea reflexelor conditionate provocate automat de obiecte sau situatii ce ne provoaca frica.

De altfel se foloseste si tratament medicamentos in cazurile mai grave.

Tranchilizantele sunt folosite in tratarea starilor de anxietate, schizofrenie sau maniilor.

Antidepresivele sunt folosite in tratarea depresiilor, astfel se restabileste echilibrul metabolic al creierului.

In cazuri extrem de grave este folosita terapia electroconvulsiva, care implica aplicarea curentului electric prin fruntea pacientului. Aceasta metoda poate cauza pierderea temporara a memoriei.

Citeste: Boli mintale – Ce sunt bolile mintale?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ