Proteina este un element ce sa gaseste in tot organismul, formand structura de baza a celulelor. Proteinele sunt substante chimice formate din aminoacizi. Proteina este formata din unul sau mai multe lanturi de aminoacizi, care la randul lor sunt formati din atomi de carbon, oxigen, hidrogen si azot.

Aminoacidul are formula chimica R.CH(NH2).COOH.


„R” reprezinta grupul de atomi numit radical. Glicerina este cel mai simplu radical, avand in compozitie doar un atom de hidrogen.

Aminoacizii complecsi au radicalul format din mai multi atomi de carbon si hidrogen. In jur de 80 de aminoacizi se formeaza in mod natural, dar doar 25% se gasesc in proteine. Pentru ca aminoacizii sa formeze proteine, acestia se leaga prin legaturi chimice numite legaturi peptidice. Cand doi aminoacizi sunt uniti astfel se formeaza dipeptida. Mai multi atomi formeaza un lant polipeptidic. Aceste lanturi contin cel putin 100 de aminoacizi.

Aceste lanturi polipeptidice paralele sunt sustinute de legaturi de hidrogen. Lantul de proteine se rasuceste sub forma de spirala, aceasta fiind sprijinita de legaturi labile de hidrogen care se pot rupe in urma unei schimbari de temperatura sau aciditate.

Proteinele care au aceasta structura simpla se numesc proteine fibroase, iar cele in care structura secundara se rasuceste in mai multe forme complexe poarta numele de proteine globulare.

Pentru a putea fi folositi de catre organism aminoacizii aflati sub forma de proteine sunt descompusi prin procesul de digestie, unde proteinele se divizeaza in lanturi polipeptidice mai mici, care la randul lor se descompun in aminoacizi, in intestinul subtire.

Aminoacizii sunt absorbiti in sange si transportati in tot organismul. Excesul de aminoacizi nu este depozitat, acestia fiind degradati in ficat prin procesul numit dezaminare. Azotul este transferat sub forma de amoniac, care este transformat in uree si transportat la rinichi pentru excretie.

Colagenul este o proteina importanta care leaga oasele, cartilajele, muschii, pielea si ligamentele intre ele.

Mucoproteinele permit alunecarea legaturilor si usureaza deglutitia.

Imunoglobulinele sunt proteinele care protejeaza corpul impotriva imbolnavirii.

Hemoglobina este responsabila de transportul oxigenului de la plamani catre toate tesuturile organismului.

Citeste: OXY CELL – Oxigenare celulara

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ