NASA caută să rezolve o problemă urgentă a astronauţilor: problema fecalelor în spaţiu.

Din acest motiv, agenţia a lansat recent un concurs în care li se cere participanşilor să proiecteze un sistem de administrare a fecalelor, a urinei şi a mentruaţiei, în interiorul costumului de astronaut, cu o funcţionalitate de până la 6 zile. Câştigătorul concursului va primi premiul de 30 de mii de dolari americani.

În prezent, astronauţii de la NASA folosesc scutece cu absorbţie imediată în timpul lansării, debarcării, sau în timpul explorării în spaţiu, însă scutecele sunt o soluţie mai puţin sănătoasă şi oferă protecţie doar pentru o zi.

Cu privire la viitoarele destinaţii spaţiale foarte îndepărtate, cum ar fi Marte sau un asteroid, ar putea dura chiar şi 6 zile pâcă ce astronauţii să poată ajunge la o toaletă adecvată. Odată ce costumul de astronaut este complet închis, este imposibil de a avea acces la orice parte a corpului. Misiunile viitoare vor necesita gestionarea fecalelor pe o durată lungă de timp.

În cazul depresurizării cabinelor, membrii echipajelor sunt nevoiţi sa îmbrace costumele pentru o perioadă de aproximativ 144 ore. Echipajul va avea la dispoziţie mai puţin de 60 de minute pentru a îmbrăca şi sigila complet costumul. Pentru a asigura siguranţa echipajului, participanţii trebuie sa proiecteze un costum ce poate fi îmbrăcat în nu mai mult de 5 minute. O altă cerinţă a concursului este aceea că sistemul de administrare a fecalelor trebuie să funcţioneze în microgravitaţie altfel fluidile se pot lipi de suprafeţele solide iar solidele pot pluti în aer.

Soluţia câştigătoare va fi încorporată în MACES (Modified Advanced Crew Escape Suit) – costumul portocaliu folosit pentru lansări şi debarcări – şi testată de astronauţii de la bordul navei spaţiale Orion. MACES

_____
Sursa: Nature World News

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ