Pielea tabacita se obtine din piei de vite, oi, porci, capre, rechini, aligatori si serpi. Pentru conservarea pieilor in vederea prelucrarii lor se pot utiliza trei metoade: uscarea la aer, sararea umeda sau sararea uscata.

Pieile brute se prelucreaza in piei tabacite prin spalarea lor in apa pentru inlaturarea impuritatilor, apoi se curata orice urma de carne ramasa pe piele, apoi sunt imbibate cu var nestins pentru inlaturarea parului nedorit si a epidermei. Mai apoi se spala si se trateaza chimic pentru a inlatura varul nestins si actiunea enzimelor inmoaie pielea.

Procesul prin care o piele preparata este transfomata in piele tabacita se numeste tabacire. Tabacirea este un tratament chimic ce se face cu tananti vegetali sau minerali. Procesul poate dura pana la jumatate de an.  Pieile brute sunt imbibate in solutii tot mai tari din extracte de plante. Aceste solutii se obtin in principal din lemnul de quebracho si din scoarta de mimoza.

Aceste extracte vegetale contin tanin care se cmbina cu proteinele din piele si le transforma in material stabil, piele tabacita. Dupa procesul de tabacire pielie sunt despicate pentru a rezulta mai multe straturi de piele, dupa care se vopsesc si se  trateaza cu grasime pentru a inlocui uleiurile pierdute in urma prelucrarii, pentru a impiedica pielea sa se usuce. Pe final pielea este invelita cu rasina acrilica si i se da luciu aplicandui-se un strat de nitroceluloza.

Cauciucul natural provine din latex, care este produs de un arbore din America de Sud.

Latexul se scurge din scoarta copacului, aproximativ 35% din acesta este cauciuc pur, iar restul este apa si substante minerale. Mai intai latexul este diluat cu apa si strecurat pentru a elimina impuritatile. Apoi se adauga conservanti ce previn deteriorarea cauciucului. Fabricantii de tapiterii din latex spumat cumpara latexul lichid. Pentru a-l solidifica se adauca acid formic si dupa uscare poate fi rulat.

Citeste: Pielea (Corpul omenesc)

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ