In secolul XX petrolul a devenit principalul furnizor de energie pe care industria si civilizatia s-a bazat. Terminarea rezervelor de titei a dus la conflicte internationale. Utilizarea acestui combustibil a cauzat poluare si daune mediului inconjurator.

Petrolul este compus din hidrocarburi, molecule formate din elementele chimice hidrogen si carbon. Acesta poate lua forme diferite, cum ar fi titeiul lichid, gazele naturale sau o substanta vascoasa, densa, cunoscuta si ca asphalt sau bitum. Alaturi de carbuni, petrolul este un combustibil fosil, format din plante si animale.

Formarea petrolului a inceput in urma cu milioane de ani, in perioada jurasica (acum 144 –  213 milioane de ani), cea mai mare parte a titeiului fiind in centrul si nordul Marii Nordului, format din algele si bacteriile de pe fundul marii. Materia ingropata a putrezit si s-a transformat treptat in titei.

Gazele naturale iau nastere la o adancime mai mare decat titeiul. Este considerat ca formarea gazelor naturale in sudul Marii Nordului a inceput acum aproximativ 300 de milioane de ani, odata cu acumularea straturlor de carbune din plantele moarte ale mlastinilor. Acest strat carbonifer s-a scufundat, a fost acoperit de roci si la aproximativ 4km sub sol, caldura Pamantului a provocat degajarea gazelor din carbune.

Titeiul, uneori numit “aurul negru”, asigura aproape jumatate din energia utilizata in lume. Titeiul brut este utilizat pentru producerea combustibililor. Petrolul este uzilizat la producerea asflastului, lubrifiantilor uleiosi si a vasilinelor. Din produse petrochimice se fabrica cosmetice, medicamente, vopsele, explozibili, fertilizatori, fibre sintetice precum nylonul, cerneluri, coloranti, mase plastice si cauciucuri sintetice, utilizate la anvelope.

Titeiul si gazele naturale exista pe toate continentele, dar si sub acestea. Unele campuri petroliere sunt in productie activa, in timp ce exista zacaminte ce urmeaza sa fie explorate si exploatate. Estimarile asupra duratei pe care o mai au rezervele petroliere mondiale se bazeaza pe doua lucruri – rezervele deja descoperite si pot fi exploatate economic, utilizand tehnologiile actuale si rata productiei dintr-un an de referinta. Rezervele totale de petrol din anul 1989 erau estimate sa dureze 41 de ani, tinand cont de nivelul productiei din anul 1988. Cele mai mari reserve de titei se aflta in Orientul Mijlociu, aproximativ 65% din rezervele mondiale cunoscute. Descoperirea de noi terenuri petroliere in Arabia Saudita, in anul 1990, a dus la marirea marjei estimarilor cu peste 50 de ani.

Productia titeiului a crescut de la 10 milioane de barili pe zi in 1950, la 65 de milioane de barili pe zi in 1990, lumea devenind dependenta de titei.

Poluarea cu petrol a marilor poate aparea in momentul curatarii tancurilor petroliere sau in urma accidentelor pe platformele de forare, dar si in cazul avarierii tancurilor petroliere uriase sau in cazul scufundarii acestora. Utilizarea petrolului provoaca poluari si la nivelul aerului, unde gazele de esapament evacuate de autoturisme contin gaze otravitoare, cum ar fi monoxidul de carbon, hidrocarburi nearse, oxizi de azot si plumb.

Citeste: Combustibilii fosili

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ