Perceptia este procedeul prin care obtinem cunostinte asupra lumii inconjuratoare din informatia colectata prin intermediului ochilor.

Constanta perceptiva reprezinta fenomenul de adaptare automata a creierului pentru a recunoaste si reproduce orice obiect familiar din orice unghi si de la orice distanta.

Procesul recunoasterii obiectelor are loc in partea inferioara a lobului temporal.

Pentru a dobandi aceasta constanta in perceptia obiectelor tridimensionale creierul necestie informatii dobandite prin indicatorii vizuali.

Un indicator vizual este inegalitatea binoculara, diferenta de vedere dintre cei doi ochi. Paralaxa de miscare este un indicator de profunzime. Atunci cand miscam capul dintr-o parte in alta, obiectele mai apropiate se misca la o distama mai mare in fata imaginii din retina decat cele mai indepartate.

Interpozitionarea este atunci cand un obiect umbreste partial pe altul si stim ca acesta este mai aproape de noi.

Majoritatea suprafetelor naturale sunt texturate. Dispozitiile acestei texturi asigura un cadru de referinta prin care percepem distanta oricarui obiect aflat in cadrul nostru vizual. Convergenta liniilor paralele pe masura ce se indeparteaza ne da impresia de adancime, ca in cazul liniilor de tren.

Indicatorii perceptivi sunt eficienti chiar si atunci cand in esenta sunt ambigui. Mecanismele de perceptie ale creierului preiau indicatia de la ochi si o interpereteaza adecvat.

Iluziile pot aparea prin crearea catorva modele desemnate sa dea aceeasi imagine a retinei ca obiecte familiare, desi sunt de forme foarte diferite.

In unele cazuri putem deduce doua lucruri la fel de valide din acelasi model senzorial. O data ce creierul si-a format o interpretare preliminara a informatiei primite de la simturi, acest fapt determina modul in care va fi interpretat modelul senzorial.

Nativistii considera ca perceptia este o abilitate innascuta, iar empiristii considera ca toate cunostintele omului se dobandesc cu ajutorul simturilor.

S-a dovedit ca invatarea perceptiva este posibila si ca experienta in realizarea unor distinctii perceptive, si ii permite unui expert sa aiba un discernamant adevarat.

Citeste: Invatarea si inteligenta

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ