Sezonul parizian din 1909 a fost un succes imens. Unele producţii ale baletului rus (Ballets Russes) au fost criticate vehement sau au stârnit scandal, dar fără îndoială au avut un impact deosebit asupra baletului. Coregraflile lui Fokin, cum sunt Sufletul Trandafirului, Pasărea de Foc, Petruşca, au devenit modele clasice pentru secolul douăzeci.

Anna Pavlova era membră a grupului lui Diaghilev. Ea a devenit balerina cea mai populară a tuturor timpurilor, datorită rolului principal din Moartea Lebedei. Dansatorul cel mai popular al tuturor timpurilor este probabil Vaclav Nijinski, care a fost totodată şi coregraf. Prima sa compozitie de balet a fost pe muzica lui Debussy, L’Apres midi d’un Faune, în care el a jucat rolul faunului.

Diaghilev a comandat decoruri de la Picasso şi de la Cocteau, şi muzică de la Stravinsky, Debussy şi Ravel. El a făcut din balet un adevărat ferment al diferitelor arte, contribuind astfel la realizarea unor înnoiri importante în acestea, cum ar fi muzica sau stilul clasic de dans.

Pe urmele lui Diaghilev

Diaghilev a murit în 1929, iar grupul său pînă la urmă s-a destrămat, dar un membru care a invăţat la Sankt Petersburg, George Balanchine, cu timpul s-a stabilit în New York şi a înfiinţat şcoala numita School of American Ballet care a devenit ulterior, în 1948, New York City Ballet. Balanchine a devenit un coregraf foarte prestigios al secolului douăzeci. Un alt elev al lui Diaghilev, Serge Lifar, a fost directorul Operei pariziene până în 1945. Sub conducerea sa, baletul francez a trăit o nouă epocă de aur.

Influenţa lui Diaghilev se face simţită în Anglia până în ziua de azi. Balerinele britanice Marie Rambert, Alicia Markova şi Ninette de Valois au pornit din grupul său. Markova împreuna cu partenerul ei Anton Dolin, a înfiinţat un grup londonez cu numele London Festival Ballet, care ulterior a devenit Ansamblul National de Balet Englez. Legat de numele lui Ninette de Valois putem aminti Baletul Vic-Welles şi înfiinţarea unei şcoli de balet. Printre elevele ei a fost şi Peggy Hookham, care ulterior sub numele de Margot Fonteyn a devenit cea mai însemnată balerină a timpului ei. Grupul Vic-Welles a câştigat renume mondial sub numele de Baletul Regal (Royal Ballet).

Deşi indirect – tot activităţii lui Diaghilev i se datorează şi opera uneia dintre cele mai mari personalităţi din lumea baletului. În 1917, un baiat a văzut o interpretare a Annei Pavlova în Ecuador, şi a fost impresionat atât de mult încât a decis că şi el va deveni dansator. S-a dus la Londra şi a devenit elevul lui Leonide Masside, care la rândul lui a fost şi el un „pui” a lui Diaghilev. Ulterior a lucrat împreurul cu Marie Rambert, care l-a încurajat în încercările sale coregrafice. Apoi şi-a schimbat numele din William Mellandain în Frederick Ashton. A regizat multe spectacole de balet, printre care Visul, acesta făcând din dansatorii operei regale, Anthony Dowell şi Antoinette Sibley vedete strălucitoare.

Dintre şcolile majore ale baletului european poate numai Baletul Regal Danez din Copehaga a rămas neinfluenţat de Diaghilev şi baletul rus. Pe repertoriul lor erau capodoperele lui Boumonville, în loc de noutăţile lui Diaghilev. Diaghilev

„Înapoi în URSS”

Baletul tarului din Sankt Petersburg – denumit ulterior Kirov – şi Bolşoi-ul din Moscova au supravieţuit revoluţiei şi nu au pierdut nimic din stralucire în timpul comunismului. Grupa Bolşoi a apărut prima dată pe scena londoneză în 1956. Spectacolul Romeo şi Julieta a fost un succes imens. Cu cinci ani mai târziu, baletul Kirov a facut un turneu european şi a fost primit cu entuziasm peste tot. Rusia a atras din nou atentia lumii baletului, deoarece un membru al grupului din Paris a refuzat să urce în avionul ce urma sa-i ducă înapoi acasa. Acest dansator tânăr era Rudolf Nureiev. Din Paris a plecat la Londra unde şi-a caştigat renume mondial ca partenerul lui Margot Fonteyn. Prin interpretarile lui Nureiev şi a lui Mihail Barisnikov – care a părăsit baletul Bolşoi într-un tuneu american – balerinii au căpătat rang egal cu balerinele.Balet

_____
Sursa: Baletul, Arborele Lumii.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ