Oceanul Pacific este cel mai mare dar si cel mai adanc din toate oceanele lumii. Ocupa peste o treime din suprafata Pamantului si contine peste jumatate din rezerva mondiala de apa. Oceanul Pacific este divizat in doua zone specifice: Pacificul de Nord (situat la nord de Ecuator) si Pacificul de Sud (situat la sud de Ecuator).

Oceanul Pacific si-a capatat numele de Pacific de la navigatorul Magellan si inseamna «linistit». In partea de est, Oceanul Pacific este marginit de malurile Americii de Sud si de Nord iar in partea de nord, de stramtoarea Bering. In partea de vest Oceanul Pacific este marginit de continentul asiatic iar in partea de est de Antarctica.

Oceanul Pacific are o suprafata de aproximativ 165 de milioane kilometri patrati si o adancime de 4282 de metri. Pacificul reprezinta cel mai vechi ocean, cele mai vechi roci au fost descoperite in urma cu 200 de milioane de ani. Insulele mari din partea de vest a Oceanului Pacific formeaza arhipelaguri vulcanice. Cele mai importante sunt Filipine, Japonia. Indonezia, Noua Zeelanda si Noua Guinee. In ceea ce priveste insulele oceanice, cunoscute si sub numele de Oceania, Oceanul Pacific adaposteste nu mai putin de 30.000 de astfel de insule. Partea de est este mai saraca in insule, printre cele mai importante amintim Galapagos, Insulele Auletine si Hawaii.

Temperaturile inregistrate in apele oceanului Pacific in zona Ecuatorului sunt cuprinse intre 25-30 de grade Celsius. Salinitatea apei din ocean este variabila. Astfel, apa din jurul Ecuatorului este mai sarata decat apa dintre meridiane, asta datorita precipitatiilor ecuatoriale destul de abundente de-a lungul anului. Apa din Oceanul Pacific este mult mai calda decat apa din Oceanul Atlantic. Oceanul Pacific concentreaza una din cele mai importante regiuni subacvatice cunoscute sub numele de Tara de Foc a Pacificului. Relieful marin este alcatuit din dorsala Pacificului.

Citeste: Viata in oceane

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ