Datorita suprafetei sale de 94 de milioane de kilometri patrati, Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca marime din lume, dupa Pacific. Volumul sau este de aproximativ 348 de milioane kilometri cubi, adancimea medie de 3250m. In jur de 50 de tari poseda o coasta de-a lungul Atlanticului.

Oceanul Atlantic are o vechime de 180 de milioane de ani. Este foarte frecventat de vapoarele de marfa si joaca un rol geopolitic de mare importanta. Originea numelui Oceanului Atlantic vine de la titanul Atlas din mitologia greaca. «Tlao» inseama a purta iar Atlas a fost osandit sa poarte vesnic bolta cereasca pe umerii sai. In acea epoca, pentru greci, acest termen denumea marea care pleca dincolo de stramtoarea Gibraltar si includea Coloanele lui Hercule. Unii sustin ca denumirea Oceanului Atlantic vine de la insula legendara Atlantis narata in scrierile lui Platon, unul din cei mai cunoscuti scriitori antici.

La suprafata oceanului s-au format numerosi curenti influentati de temperatura apei si de vanturi dar si de salinitatea apei. Cel mai cunoscut curent este situat in Atlanticul de Nord si poarta numele de Curentul Golfului. Cele mai ridicate temperaturi ale Oceanului Atlantic sunt masurate in jurul ecuatorului meteorologic si sunt cuprinse intre 27-28 de grade.

In zonele reci ale Oceanului Atlantic se pot gasi bancuri de pesti precum pestele sabie hering si sardine. In regiunile mai putin adanci, situate in apropierea continentelor sunt extrase gaze naturale si petrol in special in Marea Caraibelor si Marea Nordului. Oceanul Atlantic primeste apa de la jumatate din suprafata terestra din lume.

Oceanul Atlantic adaposteste cea mai mare insula din lume, Groenlanda iar Puerto Rico Trench reprezinta cel mai adanc punct din Ocean, in jur de 8500m adancime. In 1912, Titanicul s-a scufundat in Oceanul Atlantic dupa ce a lovit un iceberg in drumul sau spre America.

Citeste: Viata in oceane

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ