Pasiunea pe care fluviul Nil a exercitat-o de-a lugul vremii asupra oamenilor nu este inca pregatita sa se stinga. Nilul, un fluviu din Egipt constituie inca in zilele noastre o sursa de atractie care a influentat multa vreme viata poporului egiptean si a faraonilor de altadata.

Nilul este cel mai mare fluviu din lume, se intinde pe o suprafata de 6650 de kilometri, mai mare decat Amazonul cu cei 6400 de kilometri ai sai.

Legendele

Circula o legenda conform careia, in Egiptul Antic, in fiecare an, pe data de 15 august, faraonii celebrau inundatiile aruncand o tanara fata in fluviu care devenea astfel „logodnica Nilului”. In 1965, odata cu instalarea barajului Assouan, inundatiile au fost din ce in ce mai rare.

Nilul, darul Egiptului

Nilul ramane fara indoiala un fluviu al vietii deoarece permite dezvoltarea culturilor intr-un mediu ostil, in plin desert. Problema apei este cruciala in Egipt din cauza cresterii populatiei si dezvoltarii industriale. Inca din 1997, Egiptul s-a lansat intr-o noua aventura, crearea unui al doilea Nil care sa permita irigarea Noii Vai, in paralel cu Nil, trecand prin oazele Kharga, Dhakla si Farafara. Un proiect deosebit de ambitios.

Fara fluviul Nil, Egiptul nu ar fi devenit una din cele mai importante civilizatii din istorie. Nilul nu a fost pentru Egipt doar o prezenta fizica ci si una spirituala si politica. In Antichitate, maretia Egiptului a fost data de agricultura, prin urmare, de Nil. In anul 3100 i.Hr, Delta si Valea Nilului au devenit o singura entitate, unul din primele state natiune din lume. Nilul a fost deosebit de important atat in influentarea evolutiei politice cat si in dezvoltarea gandirii egiptenilor.

Citeste: Egiptul, Darul Nilului – a doua mare civilizatie a lumii antice

Deoarece civilizatia egipteana s-a nascut in jurul miticului fluviu Nil, egiptenii s-au orientat spre sud, acolo unde izvora Nilul. In plus, calendarul si anul au fost stabilite tot dupa Nil si dupa stele. Noul an era dat de acea perioada in care fluviul incepea sa se umfle pentru inundatii, in mijlocul lunii iulie.

Citeste: Egiptul Antic si aparitia religiei monoteiste

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ