Muschii se grupeaza in 3 grupe:

  • muschii scheletici, care sunt fixati pe schelete si sunt controlati de creier impreuna cu oasele si tendoanele aferente si sunt responsaili pentru miscarile voluntare si constiente. Acestia reprezinta 25% din masa totala a corpului, fiind prezenti din cap pana in picioare.
  • muschii netezi, care realizeaza miscarile involuntare ale organelor interne care nu pot fi controlate contient si voluntar
  • muschiul cardiac, miocardul, care reprezinta cea mai mare parte din masa inimii.

Muschii sunt formati in fibre foarte subtiri numite miofilamente. Acestea sunt alcatuite din proteine, actina si miozina. Muschiul se contracta atunci cand filamentele alcatuite din miozina aluneca pe cele alcatuite din actina.

Aceste filamente sunt organizate in miofibrile, asemanatoare unor manunchiuri. La randul lor, miofibrilele, creeaza manunchiuri ce se numesc fibre musculare. Fiecare fibra musculara are cuplata o fibra nervoasa, care produce contractia acesteia.

Fibrele musculare formeaza manunchiuri infasurate in tesut conjunctiv. Muschii mai mici sunt formati din cateva legaturi de fibre musculare, in timp ce muschii mai mari pot fi formati din sute de astfel de legaturi.

Muschiul intreg este cuprins de un tesut format din fire izolate.

Singura diferenta intre muschii striati si miocard este aceea ca intre celulele miocardului se pot vedea punti. Din scoarta motorica a creierului pornesc nervii motorii care trec prin maduva spinarii si ies la nivelul muschilor inervati de ei.

Nervii patrund in muschi pe suprafetele circumscrise acestora. Semnalul transmis prin nervul motor este foarte slab de aceea impulsul nervos este transformat in contractie nervoasa prin placi motoare, aflate la cuplarea dintre fibra musculara cu cea nervoasa.

Alunecarea filamentelor de miozina pe filamentele de actina este un proces complex si necesita energie care provine prin arderea substantelor nutritive in mitocondrii si se inmagazineaza in legaturi fosfatice.

Alte doua tipuri de fibre ce se gasesc in muschi au ca rol inregistrarea fortei de contractare si masurarea fortei de intindere a tendoanelor care realizeaza fixarea muschiului pe os.

Citeste: Dezvoltarea simturilor

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ