In urma cu 70 de milioane de ani, placile tectonice nord-americane si cele din Pacific au intrat in coliziune si au dat nastere unui lant muntos impozant, Muntii Stancosi.

Un masiv de 4830 km 

Muntii stancosi formeaza un masiv muntos care ocupa partea de vest a Canadei si a Statelor Unite pe o suprafata de aproximativ 4830 de kilometri. In Canada, aceasta diviziune naturala a teritoriului delimiteaza British Colombia si Alberta. Muntii Stancosi reprezinta una din cele mai importante retele hidrografice din America de Nord. Alimenteaza numeroase cursuri de apa care se varsa in oceanele Atlantic, Arctic si Pacific.

Un sistem geologic complex

Sculptati de glaciatiuni, Muntii Stancosi adapostesc vai profunde, canioane, grote calcaroase, cascade, lacuri si cursuri de apa. Cu numerosi ghetari si varfuri inzapezite care culmineaza la aproximativ 4000 de metri altitudine, Muntii Stancosi ofera peisaje ireale si spectaculoase.

3 zone ecologice 

Densitatea vegetatiei din aceasta zona variaza in functie de altitudine. Astfel, regiunea muntoasa este marcata de preerii si de paduri vaste de conifere. Regiunea subalpina – situata intre munti si varfuri – este dominata de paduri de conifere si de campii intesate de arbusti. Pe masura ce ne apropiem de varfurile inalte, vegetatia este din ce in ce mai rara. Cu toate acestea, cateva specii de flori salbatice reusesc sa creasca viguroase in aceasta tundra alpina.

O fauna diversificata 

O mare diversitate de animale salbatice traiesc in Muntii Stancosi. Mai multi pradatori carnivori (grizzli, lupi), impart teritoriul cu specii de cervide. Muntii Stancosi adapostesc in egala masura animale de talie mai mica precum marmotele.

Muntii Stancosi ai Canadei ascund ghetari impresionanti. Structurile de gheata sunt impresionante si se formeaza in urma racirii continue a apei in interiorul pesterilor. Apa extrem de rece se soldifica si capata culori diverse, in functie de suprafata in care ingheata. De obicei, gheata are o culoare albastruie, peisajul fiind ireal.

Citeste: Excursie la Marele Canion (Grand Canyon)

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ