Muntii Caledoniei sunt situati in Scotia, in nordul Marii Britanii. Muntii sunt intrerupti de vaile adanci ale raurilor si lacurilor si sunt considerati de pasionatii de drumetii drept cei mai frumosi munti din Europa.

Lantul caledonian reprezinta un lant de munti format in paleozoic, in timpul orogenezei caledoniene (miscarile tectonice in urma carora au luat nastere cele mai vechi masive muntoase din Europa), la originea unor masive vechi din Europa si din America de Nord. Lantul a fost denumit dupa Caledonia, termenul latin ce desemneaza Scotia.

Lantul caledonian cuprinde muntii Norvegiei din Svalbard, Scotia, colinele din nordul Irlandei, estul Groenlandei. Muntii Caledoniei sunt cosiderati nordul aspru al Scotiei.

Varfurile muntilor Caledoniei sunt presarate cu rauri si lacuri de munte si reprezinta unul din cele mai fascinante peisaje de care beneficiaza Europa. Acest relief spectaculos s-a format in perioada ultimei ere glaciare. Putini sunt turistii care au curajul sa se aventureze in inima acestor munti si sa le admire frumusetea aparte. Aceste tinuturi neexplorate fac parte din cele mai putin populate regiuni ale Regatului Unit.

Cel mai inalt varf din muntii Caledoniei este Ben Nevis (1343m) iar cel mai mare oras este Inverness.

Clima este temperat maritima. Se inregistreaza caderi abundente de ploaie si vanturi deosebit de puternice. Temperatura medie ajunge la 3 grade Celsius in luna ianuarie si la 14 grade Celsius in luna iulie.

In anul 1707, in muntii Caledoniei au izbucnit o multime de revolte. Dupa revolta condusa de Earl of Mar a avut loc o actiune cunoscuta sub numele de highland clearances (curatarea mutilor), cu alte cuvinte, intreaga regiune de munte a devenit pustie, ramanand pana in prezent nepopulata.

Legendele din muntii Caledoniei reprezinta o sursa infinita de inspiratie pentru romantici si nu numai. Numerosi sunt producatorii de film care au profitat de frumusetea acestor peisaje. Cele mai cunoscute productii cinematografice filmate in muntii Caledoniei sunt Braveheart sau Nemuritorul.

Citeste: Kilimanjaro, acoperisul Africii

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ