Muntii Anzi sunt situati in partea de vest a Americii de Sud si se intind de-a lungul meridianului pe o lungime de aproximativ 7500 de kilometri. Muntii Anzi ocupa o suprafata de 2 000 000 kilometri patrati.

Un lant vulcanic imens 

Imensi, muntii Anzi de intind pe o lungime de 7500 de kilometri si strabat sapte state: Ecuador, Peru, Venezuela, Bolivia, sud-vestul Argentinei, Columbia. Inaltimea lor depaseste lejer 3000 de metri – 57 din varfurile muntilor au peste 5300m altitudine. Varful Aconcagua, cel mai inalt vulcan stins din lume este situat in Anzii de Sud. Aconcagua culmineaza la 6959 de metri. In mijlocul muntilor inzapeziti se ridica inaltul platou Altiplano, al carui altitudine variaza intre 2000-4000 metri.

Un popor stravechi

Poporul din Anzi este stravechi, are origini in preistorie. Mai tarziu, Incasii au constituit un imperiu vast care a dominat regiunea timp de mai multe secole. In timpul colonizarii europene, in secolul XVI, amerindienii si-au gasit aici refugiu. Cuceritorii spanioli i-au obligat pe amerindieni sa lucreze in mine precum mina de argint de la Potosi (Bolivia), la peste 4000 de metri altitudine.

Numele muntilor Anzi vine de la numele tribului Antis, un trib ce ocupa platourile inalte ale muntilor din partea de est a regiunii Cuzco. Altii sustin ca numele de Anzi vine de la termenul Anti care in limba quechua inseamna «est» sau de la Antasuyo care semnifica «zona metalelor».

Majoritatea populatiei este instalata la altitudine, in satele din vaile inalte ale Anzilor, trei sferturi din populatie locuieste la peste 3000m altitudine. In aceste regiuni, densitatea ajunge adesea la 100 de locuitori pe km². In La Paz (Bolivia), cea mai inalta capitala din lume, cocotata la aproape 4000 m altitudine, locuiesc in jur de un milion de amerindieni.

Pentru a rezista conditiilor de viata dificile din cauza altitudinii (la peste 3000m altitudine oxigenul se rarefiaza in aer), corpul uman a fost nevoit sa se adapteze – mai multe globule rosii permit vehicularea oxigenului in organism.

Citeste: Muntii Stancosi, un peisaj ireal

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ