Everest sau Chomolungma cum mai este cunoscut in Nepal cu o inaltime de 8848,43m este visul oricarui alpinist si fara indoiala cea mai periculoasa provocare. Cel mai inalt varf fata de nivelul marii si cel mai celebru varf avand o forma asemanatoare unei piramide datorita ghetarilor sai, Everest se ridica la frontiera a doua tari din Asia, China si Nepal.

Acest varf este considerat unul din cele mai magice locuri din lume dar si cele mai periculoase. Silueta sa a atras numeroase personaje curajoase, decise sa cucereasca acest varf. Insa, din pacate, multi dintre ei au ramas prizonieri in zapada si intre stanci pentru totdeauna. Numai putin de 235 de alpinisti si-au gasit sfarsitul pe Everest in incercarea de a ajunge pe cel mai inalt varf din lume. Din cauza presiunii si rarefierii aerului, oamenilor le este imposibil sa respire odata ajunsi la o inaltime mai mare. Insa, in ciuda pericolului, aerului glacial si lipsei de oxigen, numeroase persoane isi risca viata doar sa petreaca cateva minute pe acoperisul lumii, Everest.

Everestul a fost creat de Pamant in urma cu 60 de milioane de ani. Muntele poseda un istoric destul de lung, primii care au avut curajul sa il escaladeze au fost britanicii George Mallory si Guy Bullock in 1921 insa misiunea lor a esuat. Cel mai inalt varf din lume nu este doar o provocare pentru alpinisti ci si caminul poporului Sherpas care locuiesc aici de mai bine de 500 de ani. Acest popor mic este cel mai bun ghid pentru alpinsti si pentru turisti deopotriva.

Everestul este nu doar cel mai inalt munte, reuseste sa bata un alt record – cea mai inalta frontiera dintre doua tari, China si Nepal. Muntele se intinde intre teritoriile Chinei si Nepalului insa varful sau este situat in China, mai exact in regiunea autonoma Tibet.

Citeste: Muntii Stancosi, un peisaj ireal

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ