Wolfgand Amadeus Mozart, nascut in 1756, in orasul Salzburg, a fost unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii, inflluenta sa fiind uriasa chiar si dupa 200 de ani de la moartea sa.

Viata

A fost un muzician extrem de productiv, cariera sa incepand din copilarie, fiind considerat un copil minune, si terminandu-se aproape de moartea sa la varsta de 35 de ani.
A compus 44 de simfonii, 26 de cvartete, 27 de concerte, 18 liturghii, sonate, cantece si un recviem.

La frageda varsta de 7 ani, Mozart isi incepe cariera, cand tatal sau l-a dus intr-un turneu European. In cadrul acestuia a avut ocazia sa asculte mai multe genuri de muzica, dar si sa cunoasca personalitati muzicale precum Bach. Cariera sa insa, nu s-a bucurat de glorie, publicul nefiind foarte interesat.

Cand mama sa a murit, cariera copilului minune a luat sfarsit, nascundu-se, astfel, un compozitor matur. Mozart nu a revolutionat muzica vremii respective, insa a modelat minunat muzica erei sale, oferindu-i unicitate si frumusete neintrecuta.

In timpul erei sale mature, in anul 119, a terminat marea Simfonie concertanta pentru vioara, viola si orchestra, dupa care a compus si „Opera Seria” pentru Teatrul Curtii din Munchen. Acesta experianta i-a lagit orizonturile in domeniul artistic, dar le-a racit pe cele din Salzburg. A avut un conflict cu arhiepiscopul de Salzburg, iar Mozart a fost concediat si a plecat sa isi incerce norocul in Viena.

Aceasta incercare nu a fost una reusita, din pacate, caci a trai din arta este riscant, iar problemele i s-au agaravat dupa ce s-a casatorit, caci a trebuit sa poarte de grija si sotiei sale. Desi avea probleme financiare, Mozart a compus nenumerate opera superbe. „Rapirea din serai” a fost prima sa opea scrisa in Viena si a avut un success rasunator.

Opere marete

In opera comica,  „Nunta lui Figaro” se oglindeste stilul vioi al lui Mozart, opera ce s-a bucurat de un brilliant success, si in perioada imediat apropiata, compozitoul primeste o comanda pentru o noua opera, „Don Giovanni” (1787).

In 1790 finalizeaza mareata opera, „Cosi fan tutte” (cuvant cu cuvant: toate fac asa), o opera despre nestatoricia feminina. Urmatoarea creatie a fost opera comica „Flautul fermecat” (1791). Aceasta prezenta lupta dintre bine si rau intr-un mod simplist, pentru omul obisnuit.

Finalul vietii

Cand lucrurile incepusera sa mearga din ce in ce mai bine, Mozart se stinge din viata, cauza probabila fiind nefrita. Unele zvonuri spun ca a fost otravit de rivalul sau Salieri.

Asadar, opera marelui compositor, Wolfgand Amadeus Mozart, ramane ca mostenire, pentru toti ascultatorii sai, oferind emotii puternice chiar si astazi.

Test de cultura generala: Cultura (1)

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ