Mihai Viteazu, mare Ban al Craiovei, unul dintre cei mai bogati boieri, cumpara tronul in 1593.

In noiembrie 1594 incepe lupta antiotomana, ucigand creditorii turci, atacand raialele de pe linia Dunarii.

Intre 1594-1595 turcii trimit mai multe unitati militare, insa trupele conduse de Buzesti si Radu Calomfirescu inving avangardele tatarilor la Putinei, Stanesti si Serpatesti.

In 1595 Mihai incheie Tratatul de la Alba-Iulia cu Sigismund Bathory. Boierii il tradeaza pe Mihai Viteazu si fac ca tratatul sa fie o subordonare a lui Mihai in fata lui Sigismund, acesta devenind loctiitor al lui Sigismund si este recunoscuta suzeranitatea principelui.

In august 1595 are loc campania otomana la nord de Dunare. Lupta se da la Calugareni, unde peste 150.000 de turci sunt infranti de Mihai Viteazu, insusi Sinan Pasa abia reusind sa scape cu viata. Insa turcii continua inaintarea. Mihai se retrage spre munti asteptand ajutorul lui Sigismund. Ajutorul ii vine in numar de 20.000. In octombrie 1595 Mihai Viteazu obtine victoria de la Giurgiu impotriva turcilor.

In 1596 luptele continua pe linia Dunarii, Mihai vrand sa se elibereze de statutul de vasalitate.

In 1597 Mihai incheie o pace cu turcii, in care turcii ii recunosc domnia pe viata si injumatatesc tributul. Mihai iese de sub suzeranitatea lui Sigismund.

In 1598, la Manastirea Dealu, se incheie un tratat cu caracter antiotoman intre Rudolf al II-lea (Imperiul Habsburgic) si Mihai Viteazu.

Andrei Bathory, venit la tronul Transilvaniei, incheie pace cu turcii, fiind dusman al lui Mihai si apropiat al polonezilor.

Mihai Viteazu isi propune aplicarea „planului dacic”, de unire a tarilor romane.

Intre 1599-1600 armata lui Mihai intra pe doua directii – Valea Buzaului, Valea Oltului – lupta dandu-se la Selimbar, Andrei Bathory fiind infrant, iar in noiembrie a intrat in Alba-Iulia.

Intra in Moldova si il inlatura pe Ieremia Movila si astfel se uneste cu Tara Romaneasca si cu Transilvania.

Nobilimea maghiara conditionata de Csaki, se rascoala si inlatura garnizoanele lasate de Mihai.

In septembrie 1600 Mihai este infrant la Miraslau dat tradarii generalului Gheorghe Basta.

In Moldova polonezii il impun pe Ieremia Movila si inainteaza spre Bucuresti, cu gandul de a-l pune pe tronul Tarii Romanesti pe Simion Movila. Neputand opri inaintarea, Tara Romanesca il va avea pe tron pe Simion.

Nobilimea maghiara il readuce pe Sigismund si austriecii sunt alungati.

In vara lui 1601, cu oastea stransa de generalul Basta, Mihai Viteazu patrunde in Transilvania si in august are loc lupta de la Guruslau, unde Sigismund este infrant.

Dupa cateva zile de la infrangere Mihai este asasinat de generalul Basta.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ