Marea Neagra reprezinta o mare continentala si este situata intre Europa de sud-est si Asia Mica. La Marea Neagra au deschidere tari precum Romania, Ucraina, Bulgaria, Turcia si Rusia. Marea Neagra comunica prin stramtoarea Bosfor cu Marea Marmara, prin stramtoarea Dardanele cu Marea Egee si prin stramtoarea Kerci cu Marea Azov. Marea Neagra dispune de o forma ovala si prezinta in partea de nord-vest numeroase limane. Platforma continentala este relativ intinsa. Marea Neagra se intinde pe o suprafata de 413.000 kilometri patrati si prezinta o adancime de aproximativ 2206 metri, cea mai mare adancime fiind inregistrata in apropiere de Yalta.

Pe tarmurile Marii Negre grecii au infiintat in Antichitate numeroase orase precum Callatis, Histria sau Tomis, orase cu un important rol economic de-a lungul istoriei. Dupa ce romanii au cucerit Dobrogea, litoralul doborgean al Marii Negre a intrat sub dominatie romana cunoscand o dezvoltare economica si culturala semnificativa. In urma cuceririi Costantinopolului de catre cruciati, pe litoralul sudic al Marii Negre si-a facut aparitia Imperiul Trapezunt. La scurt timp, intreg litoralul Marii Negre a fost dominat de turci.

Marea Neagra adaposteste un numar relativ mic de insule si peninsule. Cele mai cunoscute sunt insula Serpilor si cele care au fost create de Dunare. In ceea ce priveste peninsulele, cea mai importanta este Crimeea. In comparatie cu oceanul planetar, salinitatea Marii Negre este mai scazuta deoarece in mare se varsa un numar mare de fluvii precum Nistru, Dunare, Rioni, Nipru sau Bug.

Temperatura apei variaza la suprafata, vara ajungand pana la 29 de grade Celsius si iarna la 0 grade Celsius. Iarna, sau in timpul unor variatii ale vremii pot aparea valuri care ajung la 5-10 metri. Animalele din mare sunt reprezentate de moluste, viermi, pesti iar in atmosfera din regiune de pescarusi si diferite specii de pasari.

Cele mai importante orase de la Marea Neagra sunt Varna, Constanta, Sevastopol, Soci, Ialta, Batumi si Suhumi.

Citeste: Marea Moarta, o mare unica

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ