Marea Moarta nu este o mare in adevaratul sens al cuvantului. In realitate, Marea Moarta este un lac de apa sarata cu o suprafata de aproximativ 810 kilometri patrati, situata in Orientul Mijlociu. Este inconjurata de trei tari: Israel, Cisiordania si Iordania. Apa din Marea Moarta are un continut de 20% sare in timp ce Marea Neagra are un continut de doar 5% sare.

De unde denumirea de Marea Moarta?

Marea Moarta si-a capatat aceasta denumire de la grecii antici. Continand 300 de litri de sare la un litru de apa, Marea Moarta este de zece ori mai sarata decat o apa de mare obsinuita. Un mediu ostil care impiedica dezvoltarea oricarei vieti, animale sau vegetale. Nici oamenii nu scapa de la aceasta regula. Specialistii nu le recomanda oamenilor sa stea in apele Marii Moarte mai mult de zece minute, nici sa bea apa din mare. Ingerarea unei mari cantitati de apa poate provoca pagube importante si rapide, sa modifice echilibrul dintre apa si mineralele prezente in corpul nostru.

Densitatea Marii Moarte este atat de mare incat orice corp este constrans sa pluteasca la suprafata. Inotul este extrem de dificil in apele acestei mari. Geografia Marii Moarte este particulara: mai putin adanca in Sud (partea meridionala), atinge abia patru metri in timp ce adancimea sa este de 400m la Nord si in partea septentrionala. Este situata la 420 de metri deasupra nivelului marii ceea ce face din ea cel mai jos loc de pe pamant. In urma cu 10 000 de ani, Marea Moarta a atins cel mai inalt nivel. De atunci, nivelul sau scade cate putin zi de zi. Datorita Iordanului, Marea Moarta reuseste sa pastreze un anumit nivel si sa nu se evapore in totalitate.

Descoperirea Marii Moarte este cu siguranta o experienta bulversanta. Peisajele aride si densitatea sa care ii dau reflexiile unui lac de plumb, caldura puternica si mirosul de sulf emanat de apa fac din Marea Moarta un loc inospitalier.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ