Regina Victoria da numele unei epoci. La varsta de numai 18 ani, regina Victoria urca pe tronul englez in 1837 unde ramane pana in 1901, pentru nu mai putin de 63 ani. Presarata cu schimbari fara precedent, aceasta perioada este numita adesea Epoca Victoriana.

Revolutia Industriala a avut efecte serioase asupra Angliei victoriene, devenita un tinut al fabricilor, depozitelor si atelierelor. Cresterea populatiei si a oraselor a condus la construirea „monstrilor de fier”, asa cum au fost numite caile ferate, la jumatatea secolului XIX.

Marea Britanie in fruntea natiunilor. Marea Britanie devine „atelierul lumii” cunoscand o productivitate fara precedent. Marea Expozitie a demonstrat acest fapt de care nu s-a dezmintit pana la sfarsitul veacului, propulsand-o in fruntea celorlalte natiuni.

In schimb, adaposturile pentru muncitori erau insalubre, acestia avand conditii grele de lucru, un program inuman de munca fiind pe deasupra si prost platiti. In plus copiii erau exploatati. Totusi Epoca Victoriana a adus si o serie de reforme in aceste privinte, reglementand domeniul sanatatii publice precum si situatia din fabrici. In ciuda reformelor, o parte semnificativa a populatiei engleze traia in continuare intr-o situatie mizera.

Clasa de mijloc infloreste. Clasa de mijloc a cunoscut mari realizari in aceasta perioada, avand posibilitatea sa urce pe scara sociala prin domenii precum afaceri, industrie sau serviciu civil. Sobrietate, punctualitate, sarguinta, chibzuinta, respect devenisera calitati normale in lumea industriala si precisa.

Majoritatea aristocratilor si a memrbilor de vaza care faceau parte din clasa muncitoare apeleaza la costume, in detrimentul hainelor excentrice, model urmat. In aceasta perioada religia capata un rol foarte important. Tot acum se dezvolta si catolicismul roman  si anglo-catolicismul din cadrul bisericii anglicane.

Religie versus stiinta. In acelasi timp credinta in adevarul biblic era subimnata de stiinta. Ateismul era considerat un punct de vedere socant. Cel mai controversat eveniment a fost publicarea cartii Originea Speciilor lui Charles Darwin in 1859, prin care se afirma ca oamenii au evoluat din lumea naturala. Bisericile au respins aceste teorii, dar in secolul XX aveau sa fie adaptate.

Test de cultura generala: Care sunt capitalele tarilor europene?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ