Marea Bering (Imparik) reprezinta cea mai nordica mare din Oceanul Pacific. Pe vremuri, Marea Bering era cunoscuta sub numele de Marea Castorilor. Marea Bering are suprafata totala de aproximativ 2 270 000 kilometri patrati si o adancime de 4191 de metri. Marea Bering scalda malurile a doua continente, Asia si America de Nord.

Situata in partea de nord, Marea Bering este separata de Oceanul Pacific de Alaska si Insulele Auletine. Ocupand peste doua milioane de kilometri patrati, Marea Bering este marginita la est si la nord-est de Alaska, de Siberia la vest, de peninsula Alaska la sud si de Insulele Auletine la nord. In nordul indepartat este marginita de stramtoarea Bering care separa marea de Marea Chukchi situata in Oceanul Arctic. Numele sau provine de la primul explorator european care a avut curajul sa navigheze pe apele sale, Vitus Bering.

Partea de nord a marii nu se aseamana deloc cu partea de sud. In apropierea stramtorii cu acelasi nume adancimea apei nu depaseste 60 de metri in timp ce in partea de sud adancimea depaseste lejer in multe locuri 4000 de metri. Uscatul sufera din nou o miscare de ridicare din cauza presiunii gheturilor.

Marea Bering reprezinta un loc extrem de bogat in peste, pescuitul in apele sale reprezinta numai putin de jumatate din industria pescuitului din America. Din cauza schimbarilor climatice, evolutia ecosistemului si climei din Marea Bering este una nesigura.

In perioada celei mai recente ere glaciare specialistii cred ca nivelul marii era suficient de scazut incat sa le permita oamenilor si animalelor sa migreze din Asia spre America de Nord pe jos. Oamenii de stiinta sustin ca prin Trecatoarea Bering au ajuns primii locuitori in America.

Marea Bering adaposteste mai multe specii de balene pe cale de disparitie inclusiv balena albastra, balena cu cocoasa si o multime de alte specii extrem de rare.

Citeste: Viata in oceane

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ